Hastalık İzni Nedir?
Hastalık izni, işçinin herhangi bir rahatsızlık yaşadığı durumlarda izin hakkını kullanarak dinlenmesini amaçlar.
Hastalık İzni Süreleri Bir Bakışta

Hastalık İzni Şartları
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 3 çeşit ücretli hastalık izni hali mevcuttur. Buna iş göremezlik ödeneği denir.
İşçi kaza sonucu ya da işi ile ilgili meydana gelen meslek hastalığı dolayısıyla doktor raporu alabilir.
İşçi herhangi bir rahatsızlığı sebebi ile doktor raporu alabilir. Kadın sigortalılar, doğumdan önceki sekiz ve sonraki on altı haftalık sürede analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Hastalık ve analık hallerinde ödenek için önceki bir yıl içinde en az 90 gün prim bildirilmiş olması gerekir; iş kazasında bu şart aranmaz.[1]
Hastalık İzni Süresi
İşçi ayakta tedavi ile tedavi ihtiyacını karşılayabiliyorsa sigortalıya tek hekim raporu ile bir seferde 10 güne kadar istirahat verilebilir. Verilen istirahatin ardından kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam istirahat süresi 20 günü geçmeyecek şekilde raporun süresi uzatılabilir.[2]
Hastalık İzni Nasıl Alınır?
Hastalık izninin alınması için öncelikle çalışanın hastalığını belgelemesi gerekir. 20 günü aşacak olan istirahatler sağlık kurulu onayı ile verilir. Böyle bir durumda sağlık kurulu tarafından ilk verilen istirahat süresi, işçinin tedavi görmeye başladığı tarih başlangıç kabul edilerek altı ayı geçemez.
Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş işyeri hekimleri tarafından muayene edilen işçi için ise, bir defada en çok 2 gün istirahat hakkı tanınabilir. Bu koşullar işçinin kendi hastalığı halinde alacağı hastalık izni için geçerlidir.
Hastalık İzni ile İlgili Kanun Maddesi
4857 sayılı İş Kanunu’nun 46. maddesinde (hafta tatili ücretiyle ilgili hükümde); “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, çalışılmış günler gibi hesaba katılır.” ifadesi yer alır. Bu izin türünün kullanım koşulları ile ilgili detaylara 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası mevzuatında da yer verilir.
Hastalık İzninde Rapor Almak Zorunluluğu Var mı?
Hastalık izni kullanmak isteyen bir işçi, hastalandığına ve istirahat etmesi gerektiğine dair doktor raporu almak zorundadır. Böylece hastalığını belgeleyebilir ve belgeyi işverene teslim ederek bu hakkı kullanabilir. Hastalık izni alan işçi için işveren, o işçinin çalışmadığı günler için ücret ödemek zorunda değildir.
Hastalık İzninde İş Görmezlik Ödeneği Ödenir mi?
Evet. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 3 çeşit ücretli hastalık izni hali mevcuttur. Buna iş göremezlik ödeneği denir.
İşçi kaza sonucu ya da işi ile ilgili meydana gelen meslek hastalığı dolayısıyla doktor raporu alabilir.
İşçi herhangi bir rahatsızlığı sebebi ile doktor raporu alabilir. Kadın işçiler, doğumdan önceki sekiz ve sonraki on altı haftalık sürede analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Hastalık ve analık hallerinde ödenek için önceki bir yıl içinde en az 90 gün prim bildirilmiş olması gerekir; iş kazasında bu şart aranmaz.
Hastalık İzni İçin Dilekçe Gerekli mi?
İşçi hastalığı dolayısıyla çalışamayacak durumdaysa doktor raporu alarak bunu işverene teslim etmelidir; ancak bu şekilde hastalık iznini kullanabilir.
Ebeveynler Hastalık İzninden Nasıl Faydalanabilir?
İşçinin en az yüzde 70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğu varsa, çocuğun tedavisi için hastalık raporuna dayalı olarak bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar ücretli izin kullanabilir. Bu izni ebeveynlerden yalnızca biri kullanabilir.[3] Bu hak mazeret izni olarak düzenlendiğinden ayrıntıları mazeret izni süresi ve şartları rehberinde yer alır.
Ebeveyn Hastalık İzni İçin Gerekli Belgeler
İşverene talep dilekçesi, çocuğun hastalığını veya engel derecesini gösteren doktor raporu ya da belge ve izni aynı anda iki ebeveynin kullanmadığına dair dilekçe teslim edilir.
Hangi Hastalığa Kaç Gün İzin Süresi Verilir?
Raporda yazılan bilgilere ve mazerete göre, raporların süresi değişkenlik gösterir. Devlet memurlarında, 657 sayılı Kanunun 105. maddesi uyarınca verem, kanser, akıl hastalığı gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklarda on sekiz aya kadar, diğer hastalık hallerinde on iki aya kadar izin verilebilir. Görevi sırasında veya görevinden dolayı kazaya ya da saldırıya uğrayan veya meslek hastalığına tutulan memur iyileşinceye kadar izinli sayılır.[4]
Devlet Memuru Çalışanlarına Hastalık İzni Koşulları Nedir?
Memur olan çalışana bir takvim yılı içerisinde tek bir hekim tarafından verilen hastalık raporunun toplamı kırk günü geçmemelidir. Memur çalışanlara tek seferde en fazla on gün rapor verilebilir. Özel sektör çalışanları için de ayaktan tedavide tek hekim raporu bir defada en çok on gündür ve takvim yılı içinde tek hekim raporlarının toplamı kırk günü geçemez.
Özel Sektör Çalışanlarına Hastalık İzni Koşulları Nedir?
Özel sektör çalışanlarına verilen hastalık izni koşulları, hastanın sağlık durumu niteliğine göre değişim gösterir. Ayaktan tedavide tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün, kontrol muayenesi raporda belirtilmişse toplam 20 güne kadar istirahat verilebilir.
Hastalık İzni Maaştan Kesilir mi?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 3 çeşit ücretli hastalık izni hali mevcuttur. Buna iş göremezlik ödeneği denir. Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, iş göremezliğin üçüncü gününden başlayarak ödenir; bu nedenle 1 veya 2 günlük rapor durumlarında SGK ödeme yapmaz. O günler için ödeme işverenin insiyatifindedir.
Daha geniş anlatım Mazeret İzni Süresi ve Şartları rehberinde, benzer bir soru ise Refakat İzni Süresi ve Şartları yazısında yer alır.
İlgili bir yazı: Babalık İzni Nedir? Kaç Gündür.
Daha geniş anlatım Ücretsiz İzin Şartları rehberinde, benzer bir soru ise Ücretsiz İzin Talep Dilekçesi Örneği yazısında yer alır.
İlgili mevzuat: Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği.
Kaynaklar