ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Ölüm izninin süresi, kamu çalışanları ve özel sektör çalışanları için farklılık gösterir. Ölüm izni; kamu çalışanları için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesinde düzenlenmiş olup 7 (yedi) gündür.

Ölüm izni; özel sektörde çalışanlar için ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesinde düzenleniş olup, 3 (üç) gündür.

Çalışanlar, kanunda belirtilen dereceden yakınlarını kaybetmesi halinde, ölüm sebebiyle mazeret iznine hak kazanır. Uygulamada ölüm izni veya vefat izni olarak bilinen bu izin, esasen mazeret iznidir. Önceden yalnızca memurların sahip olduğu bu hak, 6645 sayılı Kanunda yapılan düzenleme sonucunda işçilere de tanınmıştır. Buna göre, yasada öngörülen derecede yakınların ölmesi durumunda;

  • İşçilere, 4857 sayılı Kanun Ek Madde 2 düzenlemesi gereği 3 gün,
  • Memurlara ise 657 sayılı Kanun m. 104/B düzenlemesi gereği 7 gün,
  • Sürelik ölüm izni verilir.

Ölüm izni ne zaman başlar diye incelendiğinde; memur veya işçinin, kanunda belirtilen derecede yakınının vefat ettiği gün itibariyle ölüm izni başlar. İzin, yine kanunda öngörülen sürenin sona ermesiyle son bulur. Ölüm yani mazeret izni eğer hafta sonuna ya da resmi tatile denk gelirse izin süresi uzamaz. Zira bu iznin süresi Kanunda “iş günü” olarak değil, “gün” olarak düzenlenmiştir. Sonuç olarak, tatil günleri de vefat izni kapsamında değerlendirilir.

ÖLÜM (VEFAT) İZNİ KAÇ GÜN?

Devlet memuru olarak çalışan veya özel sektörde istihdam edilen kişiler, belirli derecelerden yakınlarının yaşamlarını yitirmesi halinde vefat izni kullanabilirler. Söze konu iznin hukuki karşılığı, mazeret iznidir. Mazeret izninin süresi merak konusudur. Dolayısıyla, ölüm izni kaç gün? sorusuna yanıt aranır.

Ölüm nedeniyle kullanılacak mazeret izni, özel sektör çalışanları yani 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçiler için üç (3) gündür. Buna karşın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu daha uzun süreli bir mazeret izni düzenlemiştir. Buna göre, ilgili Kanunda öngörülen derecede yakınını kaybeden memura yedi (7) gün süreli mazeret izni tanınmaktadır.

657 SAYILI KANUNA GÖRE MEMURLARIN ÖLÜM İZİN HAKKI VE SÜRESİ

Memurlara ilişkin temel hukuk düzenlemeleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda hüküm altına alınmıştır. Bahse konu Kanun, memurun;

Annesi veya babasının, Eşinin annesi veya babasının yani kayınbabası veya kaynanasının, Eşinin, Kardeşinin, Çocuğunun, Ölmesi durumunda 7 günlük vefat izni tanımaktadır.

4857 SAYILI İŞ KANUNUNA GÖRE İŞÇİLERİN ÖLÜM İZİN HAKKI VE SÜRESİ

Özel sektörde çalışanlarının, işçilerin vefat izni süresi ise 4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde 2 düzenlemesiyle hükme bağlanmıştır. İşbu düzenleme uyarınca, işçinin; Eşini,

Annesini, Babasını, Kardeşini, Çocuğunu, Kaybetmesi halinde, ölüm sebebiyle 3 günlük mazeret iznine hak kazanacağı açıktır.

Görüleceği üzere hem memurlara hem de işçilere tanınan vefat izni yalnızca belirli dereceden akrabaların ölmesi halinde geçerlidir. Özetle, memurun veya işçinin herhangi bir yakını vefat ederse değil, sadece ilgili Kanunda düzenlenen akrabaların hayatını kaybetmesi durumunda mazeret iznine kullanılabilir.

VEFAT İZNİ KİMLERE VERİLİR, KAÇINCI DERECEDEN AKRABALARI KAPSAR?

Belirli dereceden akrabasını kaybeden işçiler ve memurlara vefat izni verilir. Fakat bu izin, işçinin veya memurun, hayatını kaybeden her akrabası için geçerli değildir. Yalnızca Kanunda belirtilen yakınlarını kaybeden işçiler ve memurlar mazeret izni kullanabilir. Peki, vefat izni kimleri kapsar?

ÖLÜM SEBEBİYLE MAZERET İZNİ NASIL ALINIR?

İş Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda işçiler ve memurlar için mazeret izinleri düzenlenmiştir. Bir mazeret izni olarak ölüm izni, memurlar için 7; işçiler içinse 3 gündür. Memurlar ve özel sektör çalışanları için farklı izin süresi söz konusudur. Ayrıca, iznin geçerlilik kazanılabilmesi için vefat eden yakının, işçinin ve/veya memurun herhangi bir yakını değil, kanunda belirtilen derecede yakınının ölmesi gerekir.

KAYINPEDER ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Kayınpederi vefat eden bir kişi kaç gün ücretli vefat izni kullanabilir? Bir kişinin eşinin babası yahut halk arasında bilinen adıyla kayınpederinin vefatı sonrası, ne kadar ölüm izni alabileceği, çalıştığı sektöre göre değişiklik göstermektedir.

Yasal düzenlemelere göre bir kişi eğer özel sektörde çalışıyor ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesi uyarınca kayınpederinin vefatı sonrası ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli ölüm izni kullanamaz.

Eğer kayınpederi vefat eden kişi kamu sektöründe çalışıyor ise, uyarınca; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesi uyarınca ücretli izin kullanabilir. Bu durumda kişinin kullanabileceği ücretli vefat izni ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, 7 gündür.

DEDE ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Dedesi vefat eden bir kişi, mevzuat hükümlerine göre kaç gün ücretli ölüm izni alabilir?

Vefat izinleri, özel sektörde çalışanlar için 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesinde düzenleniştir. Kanunun bu ilgili düzenlemesine göre; özel sektörde çalışan bir kişi, dedesinin vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli izin alamaz.

Kamu sektöründe çalışanlar için ölüm izinleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesinde düzenlenmiştir. Bu mevzuat hükmü uyarınca kamu sektöründe çalışan bir kişi dedesinin vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli izin kullanamaz.

ÖZEL SEKTÖR ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Özel sektörde çalışmakta olan bir kişinin, hangi yakınlarının vefat etmesi durumunda kaç gün ücretli ölüm izni kullanabileceği, 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesinde düzenleniştir. Kanunun konuya ilişkin düzenlemesi şu şekildedir:

MAZERET İZNİ

Ek Madde 2 – (Ek: 4/4/2015-6645/35 Md.)

İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde ÜÇ GÜN, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.

Kanunun düzenlenmesine göre bir kişi; annesinin, babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü durumunda üç gün ücretli izin kullanabilir.

ANNE ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Annesi vefat eden bir kişi, mevzuat hükümlerine göre kaç gün ücretli ölüm izni alabilir?

Ölüm izinleri, özel sektörde çalışanlar için 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesinde düzenleniştir. Kanunun bu ilgili düzenlemesine göre; özel sektörde çalışan bir kişi, annesinin vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, üç gün ücretli izin alabilir.

Kamu sektöründe çalışanlar için ölüm izinleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesinde düzenlenmiştir. Bu mevzuat hükmü uyarınca kamu sektöründe çalışan bir kişi annesinin vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, 7 gün ücretli izin alabilir.

ANNEANNE ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Annesinin annesi yani anneannesi (Nene) vefat eden bir kişi, mevzuat hükümlerine göre kaç gün ücretli ölüm izni alabilir?

Ölüm izinleri, özel sektörde çalışanlar için 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesinde düzenleniştir. Kanunun bu ilgili düzenlemesine göre; özel sektörde çalışan bir kişi, anneannesinin vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli izin alamaz.

Kamu sektöründe çalışanlar için ölüm izinleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesinde düzenlenmiştir. Bu mevzuat hükmü uyarınca kamu sektöründe çalışan bir kişi anneannesinin vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli izin alamaz.

BABAANNE ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Babasının annesi yani babaannesi (Nene) vefat eden bir kişi, mevzuat hükümlerine göre kaç gün ücretli ölüm izni alabilir?

Ölüm izinleri, özel sektörde çalışanlar için 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesinde düzenleniştir. Kanunun bu ilgili düzenlemesine göre; özel sektörde çalışan bir kişi, babaannesinin vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli izin alamaz.

Kamu sektöründe çalışanlar için ölüm izinleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesinde düzenlenmiştir. Bu mevzuat hükmü uyarınca kamu sektöründe çalışan bir kişi babaannesinin vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli izin alamaz.

KAYINVALİDE ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Kayınvalidesi vefat eden bir kişi kaç gün ücretli ölüm izni alabilir? Bir kişinin eşinin annesi yahut halk arasında bilinen adıyla kayınvalidesinin vefatı sonrası, ne kadar ölüm izni alabileceği, çalıştığı sektöre göre değişiklik göstermektedir.

Yasal düzenlemelere göre bir kişi eğer özel sektörde çalışıyor ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesi uyarınca kayınvalidesinin vefatı sonrası ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli ölüm izni kullanamaz.

Eğer kayınvalidesi vefat eden kişi kamu sektöründe çalışıyor ise, ,657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesi uyarınca ücretli izin kullanabilir. Bu durumda kişinin kullanabileceği ücretli vefat izni ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, 7 gündür.

AMCA ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN?

Amcası vefat eden bir kişi kaç gün ücretli vefat izni alabilir? Bir kişinin babasının kardeşinin yahut halk arasında yaygın kullanılan adıyla amcasının vefatı sonrası, ne kadar ölüm izni alabileceği, çalıştığı sektöre göre değişiklik göstermektedir.

Yasal düzenlemelere göre bir kişi eğer özel sektörde çalışıyor ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesi uyarınca amcasının vefatı sonrası ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli ölüm izni kullanamaz.

Kamu sektöründe çalışanlar için ölüm izinleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesinde düzenlenmiştir. Bu mevzuat hükmü uyarınca kamu sektöründe çalışan bir kişi amcasının vefat etmesi durumunda ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli izin alamaz.

2024’TE VEFAT İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

Vefat izni hem devlet memurları hem de özel sektör çalışanlarına sağlanan bir hak olsa da sunulan izin süresi farklılık gösterir. Memurlar için bu süre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde düzenlenip 7 gün olarak sunulur.

Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak belirlenmiştir. Her ne kadar memurlara tanınan vefat izni hakkı süresi özel sektör çalışanlarına göre daha fazla olsa da özel sektör çalışanları bu süreyi mazeret izni ile uzatabilirler.

ÖLÜM İZNİ İÇİN HANGİ BELGELERE İHTİYAÇ VAR?

Vefat izni talebi için gereken belgeler ve süreç, yasal düzenlemelere ve işverenin politikalarına göre farklılık gösterebilir. İşçiler, ölüm izni talebinde bulunmadan önce işverenlerinin belirlediği prosedürlere ve gereksinimlere dikkat etmelidir. Bu gibi durumlarda talep edilen evrak; ölüm izni belgesidir.

ÖLÜM İZNİ BELGESİ NEDİR?

Vefat izni belgesi, bir çalışanın özel bir durumdan dolayı izin talep ettiğinde yasalar gereği verilmesi gereken bir izin türünü düzenleyen önemli bir resmî belgedir. Şirket tarafından çalışanın talebi üzerine veya yasal zorunluluklar nedeniyle verilebilir. Bu belge, genellikle şirketin resmî mektup kâğıdı üzerine yazılır ve içeriği şu bilgileri içerir:

Çalışanın adı, soyadı ve pozisyonu

Çalışanın ayrılacağı tarih

Gerekirse, kaybettiği yakının ölüm belgesi

Vefat izni süresi

Vefat izni süresince çalışanın maaşının nasıl ödeneceği

Yöneticilerin adı-soyadı, imzası ve mührü

Ölüm izni belgesi, çalışanın yasal haklarına ve iş yerinin politikalarına uygun bir şekilde izne ayrıldığını belgelemek amacıyla kullanılır. Bu belge; işçiye ne kadar süre izin verileceğini, izin süresince maaşının nasıl ödeneceğini ve gerekirse ek belgelerin sunulması gerekip gerekmediğini açıkça belirtir.

ÖZEL SEKTÖRDE ÖLÜM İZNİ KİMLERE VERİLİR?

İş Kanunu kapsamında özel sektör ölüm izni süreleri oldukça net bir şekilde tanımlanmıştır. Çalışanlar, yasal hakları çerçevesinde sadece eş, çocuk, anne ve baba gibi birinci derece yakınlarının ölümü durumunda 3 gün ölüm izni kullanma hakkına sahiptir. Ancak bu kapsamın dışında kalan diğer aile üyelerinin ölümü durumunda işverenle karşılıklı bir anlaşma yapılarak ücretsiz izin kullanılabilir. Özel sektör vefat izni süresi boyunca çalışanın ücreti kesilmez ve iş sürecine dönüş yaptıktan sonra telafi imkânı bulunur. Bu sayede işçi ve işveren arasında esneklik sağlanırken yasal düzenlemelere de uyulmuş olur.

VEFAT İZNİ NASIL KULLANILIR?

Vefat izni, bir çalışanın birinci derece yakını olan eş, çocuk, anne veya babasının vefat etmesi durumunda kullanılabilir. İşçi, bu durumu işverenine bildirmelidir. İşveren, talebi aldıktan sonra ölüm iznini onaylar ve çalışanın izin sürecini düzenlemesine yardımcı olur. Çalışanın maaşı ölüm izni süresince kesilmeyerek bu zorlu dönemi atlatması için gerekli maddi destek sağlanır. Ölüm izni sona erdiğinde çalışan işine geri dönebilir.

VEFAT İZNİ ÜCRETLİ MİDİR?

Vefat izninin ücretli izin ve ücretsiz olarak temelde ikiye ayrılan izin türlerinden hangisi içerisinde yer aldığı da hem çalışanlar hem de işverenler açısından önemli bir konudur. Ücretli izin türlerinden biri olan ölüm izni süresinde çalışanların maaşından veya ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz. Ölüm izni kullanımı sürecinde maaş veya ücretlerin ödenmemesi durumunda çalışan dava açarak söz konusu yasal hakkı olan bu miktarı talep edebilir.

VEFAT İZNİ SÜRESİ YILLIK İZİN SÜRESİNDEN DÜŞÜLÜR MÜ?

Çalışanlara hak olarak sunulan ölüm izni süresi boyunca çalışanın maaşı veya ücreti aynı şekilde ödenmeye devam edilir. İzin süresi içerisinde kullanılan izinler, yıllık izin süresi olarak sayılmaz. Bu nedenle de ölüm izni süresinin yıllık izinden düşürüldüğü durumlar kanunen aykırı olarak değerlendirilir. Bunun yanı sıra çalışan, ölüm izni süresinin bitiminin ardından yıllık izin kullanabilir.

VEFAT İZNİ HAFTA SONUNA DENK GELİRSE NE OLUR?

Ölüm iznini düzenlendiği ilgili kanunlarda bu izin türü iş günü olarak değil; gün olarak belirtilir. Bu nedenle ölüm izni süresinin resmî tatillere, hafta sonuna veya dini bayramlara denk gelmesi durumunda izin süresinde herhangi bir uzatma veya değişiklik yapılmaz. Başka bir deyişle, o günler de izin günlerinden sayılır.

ÖLÜM NEDENİYLE MAZERET İZNİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Yakını vefat ettiği için mazeret izni kullanmak isteyen memur, aşağıda açık hali bulunan dilekçe örneğinden hareketle ölüm izni dilekçesi düzenleyebilir. Fakat belirtmekte yarar var ki dilekçenin avukat marifetiyle düzenlenmesi en sağlıklı yaklaşım olacaktır.

(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ BİRİM ADI)

…/…/… tarihinde … ölmesi sebebiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 104/B uyarınca 7 (yedi) gün izin kullanmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

İkamet Adresi:

İznin Geçirileceği Adres:

Telefon:

…/…/…

Adı Soyadı

Unvan

Kurum Sicil Numarası

İmza

İŞÇİ İÇİN CENAZE İZNİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ İSE ŞU ŞEKİLDEDİR:

 

(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ KURUM/KURULUŞ ADI)

 

…/…/… tarihinde … ölmesi nedeniyle, 4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde 2 hükmü uyarınca 3 (üç) gün izin kullanmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

İkamet Adresi:

İznin Geçirileceği Adres:

Telefon:

…/…/…

Adı Soyadı

İmza

 

Visited 874 times, 1 visit(s) today

Henüz yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir