İŞÇİ İSTİFA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Dilekçe hazırlamak için öncelikle resmi bir üslup kullanmanız gerektiğini ve düzenli bir tarz benimsemenizin çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Özellikle de doğrudan amacını ifade eden cümleler kullanmaya yönelik bir metin oluşturmalısınız. Dil bilgisi konusunda kusursuz ve anlaşılır bir tarza sahip olan işçi istifa dilekçeleri bu yönüyle oldukça değerlidir. Peki, bu üslup ve tarzın ön plana çıktığı istifa dilekçelerinin şekil bakımından nasıl olması gerekir?

İSTİFA DİLEKÇESİ NEDİR?

İstifa dilekçesi, bir çalışanın mevcut işverenine işten ayrılma niyetini bildirdiği resmi bir belgedir. Bu belge genellikle iş sözleşmesinin sona ermesine neden olan bir durumu ifade eder ve belgenin içeriği, işten ayrılma nedenlerini ve istifa tarihini belirtmelidir. Bu belge, işveren ve çalışanın hukuki haklarını korur ve olası sonuçları önlemek için gereklidir.

İSTİFA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Bir istifa dilekçesinin yazılışı, genellikle işverene sunulan yazılı bir talep ve sonuçta işten çıkış sürecinin başlamasını içerir. İstifa dilekçesi yazarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

  • İtibarınızı Koruyun:

İstifa dilekçeniz, işvereninizle olan son resmi temasınız olacağı için olumlu ve profesyonel bir ton kullanılmalıdır. Dilekçede kışkırtıcı veya olumsuz ifadelerden kaçınmalı ve gelecekteki iş olanaklarına zarar vermemeliyiz.

  • Detaylar:

İstifa dilekçesi, istifa etme nedenlerinizi ve son çalışma tarihinizi içermelidir. Ancak belirttiğiniz nedenler profesyonel ve ölçülü olmalıdır.

  • Format ve Sunum:

İstifa dilekçesinin düzgün bir biçimde yazılması ve sunulması, işverenin belgeyi daha kolay anlamasını ve işleme almasını sağlar. Ayrıca, resmi bir belge olduğu için formatın ve sunumun profesyonel düzeyde olması gereklidir.

İSTİFA İRADESİNİN YAZILI OLARAK BİLDİRİLMESİ: İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

İstifa iradesi her ne kadar sözlü olarak da işverene bildirilebilecekse de bunu yazılı bir belge ile yapmak ve bir örneğini saklamak, ilerleyen süreçte karşı karşıya kalabileceğiniz problemler bakımından size etkin savunma yapma imkanı sağlayacaktır.

İSTİFA DİLEKÇESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerle istifa ederken yada istifa dilekçesi sunarken aşağıda yer alan hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

İstifa dilekçesi konusunda en önemli husus istifa neticesinde KIDEM TAZMİNATI talebinizin olup olmayacağıdır. İstifa sonrasında Kıdem Tazminatına hak kazanabilmek için sözleşmenizi 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 24 kapsamında HAKLI FESİH NEDENLERİ ile sonlandırmış olmanız gerekmektedir. Özellikle kanun metni belirtmek gerekmese de fesih nedenini açık bir şekilde yazmanız ve dilekçenizde tazminatlarınızın ödenmesini istemeniz bu açıdan büyük önem arz etmektedir.

İstifa dilekçesi konusunda bir diğer önemli husus İHBAR SÜRELERİNE uyup uymamanızdır. Eğer sözleşmenizin feshine ilişkin tarihi ihbar sürelerinizi göz önüne almadan belirtirseniz, iş ilişkisinin sona ermesinden sonra işvereniniz İHBAR TAZMİNATI talebinde bulunabilecektir. Bu nedenle dilekçenizi taraflarca daha uzun ihbar öneli belirlenmemişse; 0 – 6 Ay arası çalışmalarda işten ayrılacağınız tarihten 2 hafta önce; 6 Ay – 1.5 Yıl arası çalışmalarda 4 hafta önce; 1.5 Yıl – 3 Yıl arası çalışmalarda 6 hafta önce ve 3 yılı aşkın çalışmalarda 8 hafta önce İŞVERENE sunmanız gerekmektedir. İSTİFA ETMENİZ HALİNDE İŞ SÖZLEŞMENİZİ HAKLI NEDENLE BİLE SONA ERDİRSENİZ İHBAR TAZMİNATI ALAMAZSINIZ.

Önemle belirtmek gerekir ki istifa dilekçenizde TARİH bulunması çok önemlidir. Dilekçede yazılı tarih gerek İHBAR SÜRELERİNİN HESABINDA GEREKSE HAKLI FESİH talebinin süresinde olup olmadığı konularında dilekçenizin ispat vasıtası olmasını sağlayacaktır.

Dilekçenizde İSTİFA iradesinin kesin ve açık olması gerekmektedir. İstifa dilekçesinde istifa iradesi bir şarta bağlanırsa bu işverene ilgili hususta yapılan bir şikayet, bildirim yada işçi tarafından talep olunan İKALE iradesi olarak değerlendirilebilir.

İstifa dilekçesinin işverence işleme alınması ya da bir örneğinin tarafınıza teslimi konusunda sorun yaşamanız halinde; acil bir şekilde noterden yahut uygun başkaca ispat araçları kullanarak işverene gönderilmesi gerekmektedir. Aksi halde devamsızlık tutanakları düzenlenerek işverenin haklı nedenle fesih yapması mümkündür.

Haklı nedenle fesih durumunuzu açıklayan bir evrak mevcutsa (askerlik için sülüs, evlilik için evlilik cüzdanı, hastalık için sağlık raporu, emeklilik için SGK yazısı gibi…) bunların da işverene dilekçe ekinde bir örneğinin sunulması uygun olacaktır.

İstifa iradesinin ortaya koyulma şeklinin işverene haklı fesih yapma imkanı doğurmaması ve suç oluşturmaması da gerekmektedir.

Tüm bu hususlara dikkat edilmesi halinde iş sözleşmesi doğru bir şekilde sona erdirilmiş olacaktır. İlerleyen süreçte mağduriyet yaşanmaması adına önleyici hukuki tedbirler almak adına gerek bizden gerekse başkaca avukatlardan istifa sürecinize ilişkin bilgi almanız uygun olacaktır.

İŞÇİNİN İSTİFADAN VAZGEÇMESİ

İşçi istifa dilekçesini veya sözlü olarak irade beyanını işverene bildirdiği anda iş akdine son vermiş olur. İstifanın (feshin) gerçekleşebilmesi için bu bildirimin işverene ulaşması şarttır. İstifa dilekçesi karşı tarafa ulaştıktan sonra işçi, bu işlemden dönemez ve istifasından vazgeçemez. Ayrıca işçinin yanlışlıkla istifa etmesi veya bildiriminde hataya düşmesi istifayı geçersiz kılmaz.

Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 12.12.2011 tarih ve 2009/41391 E. 2011/47819 K. Sayılı kararında “Somut olayda davacı işverene 31.07.2007 tarihinde verdiği dilekçe ile 23.07 – 16.08.2007 tarihinde yıllık izin kullandıktan sonra 17.08.2007 tarihinde kendi isteğimle ayrılmak istiyorum diye dilekçe vermiştir. Davacı bu dilekçeyi ailevi nedenlerle verdiğini, ancak izindeyken eşiyle barışması sonucu 16.08.2007 tarihinde istifadan vazgeçmek ve çalışmak üzere işyerine gittiğinde alınmadığını belirtmiştir.

Mahkemece istifa tarihinden bir gün önce işbaşı yapmak üzere gittiğinden istifasından döndüğü, buna rağmen işbaşı yaptırmayarak iş sözleşmesinin işverence haksız feshedildiği kabul edilerek kıdem, ihbar tazminatı istekleri hüküm altına alınmıştır… Davacının anılan istifası işverene ulaşmakla iş sözleşmesi, davacının belirttiği tarihte sona erdiğinden, artık davacının kendi şahsi nedenlerine dayanarak anılan istifadan vazgeçmesi olanağı yoktur. Böyle olunca davacının iş sözleşmesi kendi istifasıyla sona erdiğinden kıdem, ihbar tazminatı isteklerinin reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalıdır” denilmiştir.

İSTİFANIN HUKUKİ SONUÇLARI NELERDİR?

İşçi istifa dilekçesini işverene ulaştırması ve iş sözleşmesini feshetmesiyle birlikte, iş akdinin tarafların sözleşmeden doğan yükümlülükleri de ortadan kalkmış olur. İstifa dilekçesi veya iş akdinin sona ermesiyle birlikte, işçinin ücreti ile sözleşme ve kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunlu hale gelir. İş sözleşmesinin haklı nedenle feshini mümkün kılan nedenlerden birisi mevcut değilse ve iş akdine istifa ile son verilirse işçi, feshe bağlı haklardan yararlanamaz.

Ancak iş akdini yazılı (istifa dilekçesi) veya sözlü olarak son veren işçi;

  • Ücret Alacağı,
  • Prim ve Yan Hak Alacağı,
  • Fazla Çalışma Ücreti,
  • UBGT Ücreti,
  • Asgari Geçim İndirimi veya AGİ Alacağı,
  • Kötü Niyet Tazminatı,
  • Sendikal Tazminat,
  • ve Yıllık İzin Ücreti
  • Talep edebilir. İş akdine istifa ile sona erdiren işçinin mahrum kalacağı haklar ise şunlardır:
  • İşsizlik Ödeneği
  • Kıdem Tazminatı (İstisnası İş Sözleşmesinin İşçinin Haklı Nedenle Feshi Halidir)
  • İhbar Tazminatı (Fesih Öneline Riayet Etmemesi Halinde İşçi, Kendisi Ödemek Durumunda Kalabilir)

İSTİFA EDEN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANDIĞI ÖZEL DURUMLAR

Bilindiği üzere iş akdine istifa dilekçesi ile veya sözlü olarak son veren işçinin kıdem tazminatına hak kazanmayacağını belirtmiştik. Ancak bu durumun kanundan doğan veya taraflar arasında bulunan anlaşma neticesinde bazı istisnaları söz konusudur. Uygulamada işçinin istifa dilekçesi sunmak suretiyle iş akdine son vermesine rağmen, işverenle işçinin anlaşması neticesinde işçiye kıdem tazminatı ödendiğine rastlanılmaktadır. Bununla birlikte Yargıtay, işçinin istifasına rağmen işverenle işçi arasında yapılan anlaşma gereği işçiye kıdem tazminatı ödenebileceğini kabul etmektedir.

İşçi istifa dilekçesi vermesi veya sözlü olarak istifa ettiği durumlarda işçinin kıdem tazminatı kazandığı Kanundan doğan haller ise şunlardır:

  • Kadın İşçinin Evlenme Nedeniyle İstifası (Feshi)
  • Muvazzaf Askerlik Nedeniyle İstifası (Feshi)
  • İşçinin Emeklilik veya Toplu Ödeme Almak Amacıyla İstifası (Feshi)
  • İşçinin Sendika Yöneticisi Olması Nedeniyle İstifası (Feshi)

İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Tarih: __/__ /__

…………………………………. LTD. ŞTİ.

……………………………….. İnsan Kaynakları Departmanının İlgisine,

__/__/__ tarihi itibarıyla başladığım …… görevimden __/__/__ tarihiyle istifa ediyorum. İstifamın onaylanmasını ve gereğinin yapılmasını arz ederim.

Şirketiniz bünyesinde vazifemi yerine getirdiğim süre boyunca mesleğim, kişisel gelişimim ve departmanımın gelişimine katkı sağlarken şirketinizin de bana kattıklarının bilinciyle sizlere teşekkür ediyorum. Çalıştığım süre içerisinde maddi bir kayba neden olmadığım gibi pozitif bir etki yarattığım düşüncesiyle şükranlarımı sunuyorum.

Saygılarımla,

Ad Soyadı:

İmza:

Yukarıdaki örnekten de görüleceği üzere basit ve ne anlattığı konusunda oldukça güçlü bir metin kullanmak istifa dilekçesi konusunda isabetli bir seçeneğe odaklanmak anlamına gelecektir. Bu nedenle de karmaşık cümle ve kelimelerden uzak durmalısınız.

Visited 41 times, 1 visit(s) today

Henüz yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir