İŞE GELMEYEN İŞÇİYE GÖNDERİLECEK İHTARNAME ÖRNEĞİ

İşçinin işe devamsızlığı ve işe gelmemesi nedeniyle işten çıkarılması sıkı usul kurallarına tabidir. Uygulamada usul kurallarına uyulmaması sebebi ile hak kayıplarına yol açıldığı gözlemlendiğinden bu konudaki genel usul kurallarını aşağıdaki gibi özetledik:

Tutanaklar : İşe gelinmeyen veya iş yerinden izin almadan ayrılınan her gün için ayrı tutanak tutulur. Tutanaklara imza atacak olan bölüm müdürleri sabit olmak kaydı ile şahitlerin farklı kişiler olmasına dikkat edilmelidir. Bunun mümkün olmaması halinde ancak aynı kişilere imza attırılmalıdır.

İhtarname : İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 işgünü işine devam etmemesi halinde son devamsızlık gününden itibaren 6 iş günü içerisinde önce işe başlaması veya geçerli mazeretini bildirmesi işçiye için ihtarname gönderilir. İhtarnamede işçiye verilecek olan süre genellikle 2-3 iş günü olur. 6 iş gününe dikkat etmek gerekir, bu sürenin kaçırılması halinde işçinin o günlerdeki devamsızlığı fesih sebebi olarak kullanılamaz.

İhtarnamenin tebliği ve süreler : İşçiye işe davet ve mazeret ihtarı gönderildikten sonra derhal noter ile iletişime geçip gönderilen ihtarnamenin barkod numarası alınmalı ve en geç 3-4 gün sonra gonderitakip.ptt.gov.tr adresinden tebligatın işçiye ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmelidir. Tebligatın işçiye tebliğ tarihinden itibaren, ihtarnamede işçiye verilen 2-3 günlük süre beklenmeli ve bu sürede işçinin işe başlamaması veya mazeretini bildirmemesi halinde çıkış işlemleri yapılmalıdır.

Çıkış işlemleri : İşçi verilen süreye rağmen işe başlamaması veya mazeretini bildirmemesi halinde, işçiye verilen sürenin sona erdiği günden itibaren 6 iş günü içerisinde,(Örneğin işe başlama veya mazeret için işçiye 2 iş günü süre verildi ise çıkış işlemleri en geç 2+6=8 iş günü sonuna kadar yapılmış olması gerekmektedir.) işçinin “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle fesih (Kod No:29-Çıkış yapılacak tarihte kod numarası teyit edilmelidir.)” koduyla işten çıkışı yapılmalıdır. İşten çıkış işlemleri tamamlandıktan sonra bu defa işçiye iş akdinin sona erdirildiğini beyan eden ihtarname gönderilmelidir. Ancak, bu ihtarnamenin noter aracılığı ile gönderilmesine gerek bulunmamaktadır. İadeli taahhütlü olarak gönderilmesi yeterlidir. Devamsızlık süresi boyunca SGK bildirgesinde de devamsızlık kodu ile bildirge verilmesine dikkat edilmelidir.

İşe gelmeyen işçiye ihtarname örneği ile işe gelmeyen işçiye ihtarname gönderilebilir. İşe gelmeyen işçiye ihtarname örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem ihtarname içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak ihtarnameyi daha doğru yazmak için “İşe gelmeyen işçi” yazımızı okuyabilirsiniz.

İŞE GELMEYEN İŞÇİYE GÖNDERİLECEK İHTARNAME ÖRNEĞİ

Aşağıdaki işe gelmeyen işçiye ihtarname örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir ihtarname hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile ihtarnameniz geçersiz  olacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.

 

İHTARNAME ÖRNEĞİ-1

 

…../…../…..

 

İHTARNAME

 

İHTAR EDEN:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

 

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

 

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

 

MUHATAP: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

 

KONU: 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca mazeretsiz olarak ….. gün boyunca devamsızlık yapılarak; …………….. işçinin işe gelmemesi hakkındadır.

 

AÇIKLAMALAR:

 

Değerli …………………………………….., müvekkilimizin işyerinde, ../../../ – ../../../ -. ./../../ tarihleri arasında üç gün süresince, SSK sicil numaranızla kayıtlı olarak işe gelmediğiniz tespit edilmiştir. İşyerindeki düzen ve disiplin kuralları çerçevesinde, görevlerinizi yerine getirmeniz iş saatleri içinde beklenmektedir. Ancak, maalesef belirtilen tarihlerde izinsiz olarak işyerine gelmemeniz, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2 maddesi kapsamında “haklı nedenle derhal fesih hakkı” doğurabilecek bir durumu ortaya çıkarmıştır.

(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

 

İş Kanunu’nun ilgili maddesine göre, işçinin izin almadan veya haklı bir sebebe dayanmadan ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü veya bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi durumunda işverenin iş sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır.

Tarafınıza daha önce yapılan sözlü bildirime rağmen, tutanak altına alınmış olmasına rağmen gelişme kaydedilememiştir. İşin ciddiyetini ve önemini anlamama ve göstermeme durumu tespit edilmiştir. Sadakat borcuna aykırı davranışlarınız ve gerekli yükümlülükleri yerine getirmemeniz, sözlü uyarılara rağmen durumun düzeltilmemesi tutanaklarla belgelenmiştir.

Yukarıda belirtilen nedenlerle, 3 gün içerisinde işe gelme konusundaki haklı nedeninizi bildirmediğiniz takdirde, müvekkilimiz iş sözleşmenizi ihtarla feshetmek zorunda kalacaktır.

Sayın Noter, işbu ihtarnamenin bir nüshasının dairenizde saklanmasını, bir nüshasının muhataba tebliğini ve tebliğin şerhini içeren bir nüshasının tarafımıza verilmesini saygı ile talep etmektedir.(…../……../……)

 

İSİM-SOYİSİM

 

İMZA

 

İHTARNAME ÖRNEĞİ-2

 

…../…../…..

 

İHTARNAME

 

İHTAR EDEN:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

 

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

 

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

 

MUHATAP: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

 

KONU: 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca mazeretsiz olarak ….. gün boyunca devamsızlık yapılarak; …………….. işçinin işe gelmemesi hakkındadır.

 

AÇIKLAMALAR:

 

… adresinde faaliyet gösteren …………….. Limited Şirketi olarak, şu anda “…………………” pozisyonunda görev almaktasınız.

… tarihleri arasında, amirlerinizden herhangi bir izin almadan veya bilgi vermeden işe gelmediğiniz tespit edilmiştir. İşlemlerinizin değerlendirilmesi için aşağıda belirtilen belgeleri, üç gün içinde …………………………… Limited Şirketi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne sunmanız gerekmektedir:

  • Eğer sağlık sorunlarınız varsa, bu durumu belgeleyen bir hastane raporu,

 

  • Eğer işe gelmenizi engelleyen haklı bir sebep varsa, bu sebebi belgeleyen resmi bir evrak.

 

(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

 

Aksi takdirde, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25-II-g bendine göre, mazeretsiz olarak işe gelmediğiniz durumda bildirimsiz ve tazminatsız olarak iş sözleşmenizin sonlandırılacağını bildiririz.

Sayın Noter, işbu ihtarnamenin bir suretini saklamanızı, bir suretinin muhataba memur vasıtasıyla tebliğ edilmesini ve tebliğin tarafımıza bildirilmesini talep etmekteyiz. Saygılarımızla, …………………….…… Limited Şirketi adına vekil olarak.(…../……../……)

 

İSİM-SOYİSİM

 

İMZA

 

İŞE GELMEYEN İŞÇİYE İHTARNAME ÖRNEĞİ YAZILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İşe gelmeyen işçiye ihtarname örneği doldurulurken işçinin işe mazeretsiz olarak gelmediği günlerin hesabı dikkatli ve doğru yapılmalıdır.

İşçi, mazeretsiz olarak art arda iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi hâlinde ihtar çekilebilir.

İhtarnamede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır. Eğer işçinin mazereti mevcut ise buna ilişkin gerekli belge ve bilgilerin getirilmesi talep edilmelidir.

Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir. İşçinin işe gelmediğine ilişkin işyeri kayıtları ihtarnameye ek olarak gönderilmelidir.

İşe gelmeyen işçiye ihtarname örneği doldurulurken talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.

İşe gelmeyen işçiye ihtarname örneği, gönderildikten sonra işçinin savunması alınmalıdır.

İşe gelmeyen işçiye ihtarname örneğinde, işçiye gerekli belgeleri teslim etmesi, savunma yapması için süre verilmelidir.

Görüldüğü üzere, işe gelmeyen işçiye ihtarname örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek ihtarname hazırlama gerekse sonraki olası dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.

DEVAMSIZLIK NEDENİYLE İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRİMİ SÜRECİ

  • İşe devamsızlık en sık karşılaşılan sorunlardan biri olup en çok işe iade davalarında karşımıza çıkan sorunlardan biri, işverenlerin en çok usul hatalarının yapıldığı bu süreci iyi yönetememesinden mi kaynaklanıyor?
  • Çalışanlarda bu durumla karşılaştıklarında haksızlığa uğradığını öne sürerek Yargı sürecine başvurarak İhbar ve Kıdem Tazminatı talebiyle başvuruda bulunabilmekte hatta Bölge Çalışma Müdürlüklerine şikâyet edebilmektedirler. Kimi durumlarda İşveren haklı konumda olduğu halde usul hatalarından dolayı bu davaları kaybetmektedirler.
  • Bu süreçte işveren temsilcisi süreci çok iyi koordine etmeli, soğukkanlılıkla ve bunu bir fırsat gibi düşünüp hareket etmemelidir. Feshin en son çare olduğu unutulmamalıdır, süreçle ilgili dikkat etmeleri hususları titizlikle yürütülmesi gereken bir konudur. Aksi halde işverenin haklı olduğu konularda dahi işçi lehine yorum gereği bu davaları kaybetmeniz sürpriz olmayacaktır.
  • İşe, bir çalışanın mazeret bildirmeden gelmemesi, öncelikle yapılması gereken çalışanın işe gelmediği günlerle ilgili olarak tutanakla tespit edilmesi gerekiyor. Bu tutanaklarda şahitlerden en az birinin mesai arkadaşının olmasına dikkat edilmesi gereken konudur, mahkeme sürecinde işverenin bunu planlı olarak gerçekleştirdiği izlenimi bırakılmamalıdır.
  • Sonrasında çalışanın işe gelmediği günler için tutulan tutanaklarla birlikte bu süreci belgeleyebilmek için önce noterden çalışana iş başı yapması gerektiği ve gelmediği günlerle ilgili mazeretini bildiren, ispatlayıcı evrak ibraz etmesini aksi durumda iş akdinin fesih edileceğini bildirmeniz gerekmektedir. Bu süreci belgeleyici deliller ile gerçekleştirmeniz gerekiyor defalarca telefonla iletişim kurmak istedik telefonlarına bakmadı geri dönmedi, haber gönderdik, kendisine ulaşamadık gibi ifadelere itimat edilmez. Bu nedenle çalışana noter aracılığı ile ihtar ( işe davet) yazısı göndermeniz akıllıca olacaktır.
  • …/…/2012 tarihinden işbu ihtarın keşide gününe kadar işe hiçbir izin, mazeret veya özrünüz olmaksızın gelmediğiniz tespit edilmiş ve tutanak altına alınmış olmakla birlikte; eğer var ise bu ihtarın tarafınıza tebliğini izleyen iki gün içerisinde devamsızlığınıza ilişkin yasal mazeretinizle ilgili yazılı belgelerinizi şirketimize iletmeniz, aksi takdirde iş akdinizin İş Kanununun 25/II maddesi g fıkrası uyarınca haklı olarak ve derhal feshedileceği tarafınıza ihtar olunur.
  • Daha sonra yapmanız gereken en önemli işlem, noterden gönderdiğiniz evrakın barkod numarasını alarak PTT’den işçiye ulaşıp ulaşmadığının kontrol edilmesi ve sonrasında notere tebliğ şehri koydurmanızdır.( Bu süreci acele posta servisi ile yapılması lehinize olur)
  • İhtar yazısı işçiye ulaştıktan sonra 2 gün daha beklersiniz. İşçi işe başlamaz ve en önemlisi ispatlayıcı evrak ibraz etmez ise, noterden 1. gönderdiğiniz ihtar yazısı bir anlamda işe davet yazısının tarih ve numarasını yazıp, ilgi tutarak iş başı yapmadığı ve ispatlayıcı evrak sunmadığı için iş akdinin devamsızlık nedeniyle fesh edebilirsiniz. ( 4857 sayılı iş kanunun 25/II-g) Bu arada siz gelmediği ile ilgili tutanaklar tutmaya devam etmelisiniz.
  • ………… tarihinden bu yana şirketimizde …………. Sıfatıyla çalışmaktasınız. Tarafınıza gönderilen …/…/2012 tarihli Üsküdar …. Noterliği ……….. yevmiye numaralı ihtarnameye istinaden, …/…/2012 tarihinden ihtarnamenin keşide edildiği …/…/2012 tarihine kadar işyerine mazeret bildirmeksizin devam etmediğiniz tespiti ile ihtarnamenin tebliğ edildiği günden itibaren iki gün içinde devamsızlığınıza ilişkin yasal mazeretinizi bildirmeniz ihtarında bulunulmuştur.
  • Tarafınızca devamsızlığınıza ilişkin mazeretiniz bildirilmediğinden, işbu fesih bildirimi ile 4857 sayılı İş Kanunu madde 25/ II- g maddesi “ İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” hükmü uyarınca iş akdinizin şirket tarafından tek taraflı, derhal, tazminatsız, haklı nedenle feshedildiğini tarafınıza bildiririz.
  • Şirket yönetimi bu tür durumlarla karşılaştıklarında hemen iş akdini fesih etmek istedikleri zaman, konu yargıya intikal ettiğinde işverene, neden işçinin savunmasını almadın, belki gelmemesinin çok geçerli bir nedeni vardı, hastaydı, annesi, babası vefat etmişti gibi, eşi çocuğu hasta gibi ” işçi lehine zorlayıcı kararlar çıkıyor.
  • Bu nedenle izlenilecek süreçler;
  • İşe gelmediği ile ilgili tutanak tutulmalı,
  • Çalışanın bu süre sonrasında işe başlaması halinde savunmasının alınması,
  • Çalışanın işe gelmemesinin devamında noterden ihtar( işe davet) yazısı gönderilmesi ve çalışana tebliğ edildiğini takip etmesi, belirlenen süre içerisinde geri dönüş olmadığı durumda fesih bildirimin karşı tarafa bildirilmesi ile birlikte işten çıkış tarihinin kesinleştirilmesi gerekir.
  • Bu süreçlerde bazı arkadaşlarımız prosedürlerin uzun sürdüğü ve maliyetli olduğu gerekçesiyle bu yolları izlemedikleri görülmektedir. Hatta işten çıkış tarihi olarak işe devamsızlığın ilk günü işten çıkışı yapıldığı ve çıkış tarihinden sonra tutanakların tutulduğu görülmekte.
  • Bu konuyla ilgili olarak çalışanın ilgili ay’ da 5. günden sonra devamsızlık oluşmuş ve fesih bildirim yazısını bu süreçler sonrası 13. gün bildirimi yapmışsanız işten çıkış tarihi olarak 13. gün baz alınmalı ve SGK’ya çıkışını 13.gün itibariyle bildirmelisiniz ve 5. günden sonra eksik gün ekinde SGK’ya devamsızlık tutanakları ve noter yazışmalarını ekleyerek işe gelinmeyen bu günlerin ücretini ödemek durumunda değilsiniz.
  • İşten çıkış sürecinde işçinin çalışmış olduğu güne kadar hak etmiş olduğu ücret, fazla mesaisi varsa kullanmadığı yıllık izin ücreti ve iş sözleşmesinden doğan hakları işçiye ödenmesi gerekir.
Visited 2.002 times, 3 visit(s) today

Henüz yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir