İşçinin iş yerinde yaralanması veya ölmesi halinde iş kazası tazminat davası ne kadar sürer sorusu meydana gelmektedir. İşveren bu durumda iş kazası tazminatı ödemek zorundadır. Bunun için maddi ve manevi olmak üzere iki tür iş kazası tazminat talebinde bulunulabilir. Kanuna göre iş kazası nedeniyle açılan tazminat davalarının süresi 450 gündür. Bir dava ortalama 15 ay içerisinde tamamlanır.
İŞÇİ TAZMİNATI DAVASI NE ZAMAN AÇILMALI?
İş kazası nedeniyle tazminat davası açmak için belirli bir süre vardır. Bu süreye de vade denir. Talep, iş kazasının meydana gelmesinden itibaren 10 yıl içinde sunulabilir. Bu süre iş kazası sonucu yaralanma veya ölüm için aynıdır. Ancak iş kazası sonucu ceza davası açılabilir. Bu süreçte ceza davasının zamanaşımı süresi tazminat davası için de geçerlidir.
Sürenin sona ermesi sırasında kaza olması durumunda da iş derecesinin belirlenmesi işlemi gerçekleşir. Bu süreçte zamanaşımı süresi ne zaman başlar sorusu ortaya çıkar. Bu durumda süre, maluliyetin kesin olarak tespit edildiği son bildirim tarihinden itibaren başlar.
ÇALIŞMA GÜCÜNÜN TESPİTİ
Bir işçinin iş göremezliğinin tespiti için işverenin sigortalının iş kazası ve meslek hastalığını 3 gün içinde SGK’ya bildirmesi gerekir. Bu süre iç kazanın öğrenildiği günden itibaren başlar. İş göremezliğin ağırlığı, işveren tarafından düzenlenen kartvizit ve müteakip tebligatlardan sonra alınan sağlık komisyonunun kararı esas alınarak belirlenir.
İşveren olayı iş kazası olarak kabul etmeyebilir. Bu durumda işçinin iş kazası tespiti üzerine dava açması gerekir. Durumun iş kazası olarak kabul edilmesi halinde işçinin iş kazasında yaralanma derecesi belirlenir.
İŞ KAZALARINDA AÇILACAK DAVALAR
İş kazasından sonra maddi ve manevi zararın tazmini için talepte bulunulabilir. Mali olarak bildirebileceğiniz davaları listelemek gerekirse;
- İş kazası sonrası tedavi giderleri,
- İş kazası sonrası devamsızlık nedeniyle maddi kayıp,
- İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik nedeniyle gelir kaybı,
- Yakınlarının açabileceği destekten yoksun kalma tazminatı.
İşyerinde işveren işçi için gerekli önlemleri almazsa, çalışan fiziksel olarak dokunulmazlık yaşayabilir. Bu durumda işçi, iş kazası ve örneğin acı, keder ve manevi yıpranma gibi sebeplerden kaynaklanan manevi zarar nedeniyle tazminat davası da açabilir. Bu durumlarda açılan iş kazası tazminat davası ne kadar sürer sorusu ise en sık araştırılan konuların arasında yer almaktadır.
İş kazası; işyerinde çalışana fiziksel veya ruhsal zarar veren olaylardır. İş kazası geçiren işçinin sigortalı olması gerekir. 5510 sayılı Sosyal ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 13 üncü maddesinde sayılan durumlardan birinde gerçekleşmiş olması gerekir. İşçinin sebebi ne olursa olsun, işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen her türlü iş kazası iş kazası sayılır. İşçinin görevi gereği başka bir iş alanında bulunması ve bu sırada bir kaza meydana gelmesi de iş kazası olarak adlandırılır. Bu durumlarda açılan iş kazası tazminat davası ne kadar sürer sorusuna ise yaklaşık olarak 15 ay sürebileceği yanıtı verilebilir.
İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVASI AÇMA SÜRESİ NEDİR?
İş kazası tazminat davası açılması için belirli bir süre belirlenmiştir. Bu süreye zamanaşımı süresi adı da verilir. İş kazasının oluştuğu tarihten itibaren 10 yıl içinde dava açılabilir. Bu süre iş kazasından dolayı ortaya çıkan yaralanma ya da ölüm durumunda aynıdır. Ancak iş kazası yüzünden bir ceza davası görülebilir. Bu süreçte ceza davasının zamanaşımı süresi tazminat davası için de geçerli olacaktır.
Zamanaşımı süresinde bir de yaralanma durumunda maluliyet oranının kesin olarak tespit edilme süreci vardır. Bu süreçte zamanaşımının ne zaman başlayacağı merak edilir. Bu durumda süre maluliyet durumunun kesin olarak belirlendiği son rapor tarihinden itibaren başlayacaktır.
İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVASI NEDİR, HANGİ DURUMLARDA AÇILIR?
İş kazası tespit davası ya da doğrudan iş kazası tazminat davası, bir işyerinde çalışan bir kişinin yaralanması ya da ölmesi durumunda, kedisi ya da yakınları tarafından açılan bir maddi – manevi tazimat davası türüdür. İşverenin yaralanmada ya da ölümde sorumluluğunun tespit edilmesi için ve iş kazasından kaynaklanan maddi ve manevi zararların tazmini için bu davalar açılmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ilgili maddelerinde iş kazaları şu şekilde tanımlanmıştır:
İşçinin işyerinde olduğu sürede,
İşe gidip gelirken kullanılan ve işyeri tarafından tahsis edilen araçlarla kaza yapılması,
Emziren çalışan annelerin süt izni sırasında kaza yapması halinde,
İşverence görevlendirilen ve işyeri dışında çalışırken yaşanan kazalarda vb.
İş kazası yaşanması halinde tazminat alınabilmesi için kaza geçiren kişinin sigortalı olması gerekmektedir. Ayrıca 5510 sayılı Kanun kapsamında yer alan 13’te sayılan durumların gerçekleşmesi gerekmektedir. Kaza sonucu fiziksel veya psikolojik olarak bir zarara uğramış olmak da önemli bir şarttır.
İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVASI AÇMA SÜRESİ ZAMAN AŞIMI VAR MI?
İş kazası zamanaşımı 2 yıl ve herhalde 10 yıl olarak belirlenmiştir. İş kazası nedeniyle kişilerin maddi ve manevi tazminat davası açabilmeleri için bu kapsamda kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl ve herhalde 10 yıl olarak ifade edilmektedir. Bu sürelerin sona ermesiyle iş kazasına bağlı olarak yapılacak tazminat talepleri zamanaşımına uğramaktadır.
İş kazasının meydana geldiği tarihten hemen sonra maddi veya manevi tazminat davası açılması gerekmektedir. İş kazası nedeniyle destekten yoksun kalma tazminat davası da açılabilmektedir. Meydana gelen iş kazasının türüne ve uğranan zarara göre açılacak dava türleri de farklılık gösterebilir.
İŞ KAZASI TAZMİNATI KAÇ AYDA ALINIR?
İş kazası dava açma süresi temelde 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında açılacak davalarda sonuç çıkması halinde tazminat ödemeleri belirlenen süreler içinde hemen yapılır. İş kazası nedeniyle açılan davaların sonuçlanma süresi 450 gün olarak belirlenmiştir. Bu tip davalar ortalama olarak 15 ay içinde sona ermektedir.
Mahkemenin yoğunluğu, işçi ve işveren veya kurumlar arasındaki uyuşmazlıklar, dava süreci ve diğer birçok etken iş kazası tazminat davaların sürelerinde belirleyici olmaktadır. Öngörülen sürelerden daha uzun ya da daha kısa sürede davaların sonuçlanması da iyi bir avukat ile mümkün hale gelebilir.
Henüz yorum yok