İŞ KAZASI NEDİR?

İş kazası, bir iş akdi kapsamında çalışmakta olan işçinin, işiyle ilgili bir faaliyeti icra etmesi sırasında yaralanmasına, ölmesine ve sair şekillerle olumsuz etkilenmesine yol açan her türlü vakıadır.

İş kazalarının en önemli boyutu, özellikle işveren bakımından bir “tazminat” sorumluluğunun gündeme gelmesidir. Buna ilişkin ayrıntılar, 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda hükme bağlanmış olup, kanunda özellikle kamu hukukuna ilişkin yükümlülükler ve bunlara ilişkin müeyyideler ihdas edilmiş bulunmaktadır. Bundan önce, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hususlar 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer almaktaydı.

İŞ KAZALARINDAN DOĞAN TAZMİNAT İSTEMLERİ HAKKINDAKİ TEMEL MEVZUAT

Bu hususta genel olarak şu kanunların uygulama alanı bulacağından söz edilebilir: 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu. Özellikle belirtelim ki, 4857 sayılı kanunun belirtmediği hususlarda 6098 sayılı TBK hükümleri esas alınmaktadır. Şu kadar ki, iş kazalarından kaynaklanan tazminatlar ve bunlara ilişkin esaslar, TBK’nin genel hükümlerinde düzenlenmiştir. Bu nedenle, konuya ilişkin kuralların belirlenmesinde İş Kanunu kadar TBK’nin de uygulama alanı bulduğu söylenebilir.

HANGİ HALLER İŞ KAZASI KAPSAMINDADIR?

Yasada hangi vakıaların “iş kazası” olarak sayılacağı tahdidi olarak (sınırlı sayıda) belirtilmemiş olup, 5510 sayılı Kanun’un 13’üncü maddesi uyarınca genel bir çerçeve çizilmiştir. Bu çerçevede, şu hallerin iş kazası kapsamında sayılması gerektiği söylenebilir:

İşçinin, işverene ait işyerindeyken fiziksel ya da manevi olarak yaralanması yahut da fiziksel yaralanmanın ölümle neticelenmesi

Kazanın işyerinde meydana gelmemiş olması durumunda dahi, işverene bağımlılık sürerken ve iş akdinde tanımlı iş icra edilmekteyken gerçekleşmesi

Kazanın, işe gidiş gelişleri sağlayan ve işveren tarafından bu işe özgülenmiş servis ile trafikte gerçekleşmesi

İşçinin, iş akdindeki iş tanımında belirtilmemiş olsa da, işverenin emir ve talimatıyla bir iş icra ederken bir kaza yaşaması ve buna benzer durumlar…

ÖLÜMLE YA DA YARALANMAYLA SONUÇLANAN İŞ KAZALARI VE TALEP EDİLEBİLECEK TAZMİNAT TÜRLERİ

Genel Olarak

Öncelikle belirtelim ki, uygulamada sık sık icrasına başvurulan alt işveren- asıl işveren ilişkisi kapsamında, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasından hem alt işveren (taşeron) hem de asıl işveren birlikte sorumludur. Bu bağlamda, iş kazaları nedeniyle yaralanan ya da ölen alt işveren işçisinin uğradığı zararın tazmini bakımından alt işveren ve asıl işveren MÜTESELSİLEN sorumludur.

Bunun yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yasaya uygun olarak alınmamış olduğu hallerde işçiler, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13/2’nci maddesi doğrultusunda ÜCRET HAKKINA ve sözleşmeden/yasadan doğan diğer tüm olağan haklarına sahip olarak iş görmekten kaçınabilirler. Eş söyleyişle, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda işçi, çalışmadığı halde ücrete ve hususlara hak kazanır. Kanun, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması gereğini işbu hükmü ile de belirtmeye çalışmıştır.

İşverenin Hukuki Sorumluluğu (Kusur Sorumluluğu ve Kusursuz Sorumluluk)

Yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması ve bu sebeple bir iş kazasının meydana gelmesi durumunda işçi yaralanmışsa, meslek hastalığına tutulmuşsa, engelli hale gelmişse yahut da ölmüşse, meydana gelen zarar genel hükümler dairesinde tazmin edilir. Bundan anlaşılması gereken, tazminata ilişkin usul ve esaslar hakkında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 54’üncü ve devamı maddelerinin uygulanacağıdır. Aynı Kanun’un, 417/3’üncü maddesi de aynı hükmü muhtevidir.

Belirtelim ki, tazmini gereken tek zarar maddi/bedensel zarar olmayıp, kaza nedeniyle oluşan manevi/ruhsal zararların da tazmini gerekir. Yargıtay’a göre işverenin sorumluluğuna başvurabilmek için; söz konusu iş güvenliği önlemler kanun tarafından işverene yüklenmiş olmalı ve alınmayan önlem ya da gösterilmeyen özenle, meydana gelen kaza arasında uygun nedensellik bağı bulunmalıdır.[1]

İş kazası nedeniyle açılan tazminat davaları, iş akdinden doğan borçların gereği gibi yerine getirilmemesi nedeniyle açılmakta olup, AKDE DAYALI KUSUR SORUMLULUĞUNA dayanmaktadır. Bu sebeple, bahse konu istemlerin TBK m. 146’daki olağan zamanaşımına tabi olacağı ve olağan zamanaşımı süresinin de 10 YIL olduğu söylenebilir.

İş kazalarından doğan tazminat davaları AKDİ KUSUR SORUMLULUĞUNA dayanmakta olup, meydana gelen her iş kazası nedeniyle işverenin tazminat sorumluluğuna sahip olacağı söylenemez. Nitekim, Yargıtay’ın yerleşik içtihatları uyarınca, işverenin tazminattan sorumlu tutulabilmesi için iş güvenliği önlemlerini almamış olması ya da özen yükümlülüğünü ihmal etmiş olması ve meydana gelen kazanın BU SEBEPLE meydana gelmiş olması gerekir. Yani, işverenin kusuruyla kazaya sebebiyet vermesi şartı aranır. Keza, bu açıklamalarımızla paralel olarak, 6098 sayılı TBK’de de işverenin genel olarak kusursuz sorumlu olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmamakta olup, 417’nci maddenin son fıkrasında bu sorumluluğun sözleşmeye dayalı olduğu açıkça hükme bağlanmıştır.

Ancak, hukukumuzda YARIŞAN HAKLAR adını verdiğimiz kurum uyarınca, hukuki bir  neticenin birden fazla hukuki sebepten doğmuş olması da mümkündür. Buna göre, doktrindeki genel eğilim uyarınca, iş kazalarına dayalı tazminat davalarının akitten doğan borca ilişkin hükümlere dayandırılması mümkün olduğu gibi, TBK m. 49 ve devamı bağlamında HAKSIZ FİİL SORUMLULUĞUNA da dayandırılması mümkündür.[2]

Tüm bunların yanında, işveren aleyhine hükmedilecek tazminatın belirlenmesi sırasında MÜTERAFİK KUSUR değerlendirmesinin de yapılması gerekmektedir. İşçi, meydana gelen iş kazasında kusurlu hareket etmiş ve kazanın meydana gelmesinde bir şekilde rol oynamışsa, oynadığı rolün derecesi tespit olunur ve tayin  olunacak tazminattan buna göre bir indirim yapılır. Ancak işçi, objektif esaslara göre (basiretli ve olması gerektiği gibi bir işçide bulunması gereken tüm özelliklere sahip olduğu ve gösterilmesi gereken asgari dikkati göstermesi gerektiği varsayımıyla) değil, sübjektif esaslara göre (kendisinden beklenebilecek asgari özenin şahsi yeterliliklerine ve kişisel durumunun özelliklerine göre saptanması) değerlendirilir.

Bunların yanı sıra, nadiren de olsa, işverenin KUSURSUZ SORUMLULUK halleriyle de sorumlu tutulabileceğini belirtmemiz gerekir. Kusursuz sorumluluk hallerinin neler olduğu, 6098 sayılı TBK’da istisna hükümler olarak belirtilmiş olup, Türk hukukundaki esas sorumluluk türü kusur sorumluluğudur. Bu nedenle, yalnız yasada sayılan hallerde kusursuz sorumluluk türlerinin uygulama alanı bulabileceği söylenmelidir. iş kazaları bakımından, adam çalıştıranın sorumluluğu (TBK 66) ve yardımcı kişinin sorumluluğu (TBK 116) gündeme gelmektedir. Buna göre, emrinde çalıştırdığı işçinin bir başkasına verdiği zarar, kusuru bulunmasa dahi işvereni tarafından giderilir. Zarar gören ile işveren arasında hukuki bir ilişkinin varlığından söz etmek mümkünse, uygulanması gereken hüküm TBK 166’dır.[3] (yardımcı kişinin sorumluluğu)

SGK’den Alınacak Ödemeler ve İşverene Açılacak Tazminat Davaları Arasındaki İlişki

İş kazasına uğrayan ya da meslek hastalığına tutulan işçinin sigortalı olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zarar gören işçiye ve ölüm halinde geride kalan hak sahiplerine pek çok hak ve menfaat temin edilir. Ancak işçinin sigorta tarafından sağlanan hak ve menfaatlerle karşılanamayacak zararlarının da söz konusu olabilmesi mümkündür. Bu zararlar işveren tarafından karşılanır.  Nitekim uygulamada, işverenin iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine aykırı davranışı sebebiyle meydana gelen kaza yüzünden zarar gören işçi ya da hak sahiplerinin işverene karşı açtığı maddi tazminat davaları, sosyal sigorta mevzuatı hükümlerince sağlanan haklar dışında kalan zararların ödetilmesi ilkesine dayandırılmaktadır.

SGK tarafından işçiye ödenen tazminat miktarı, KUSURU ORANINDA İŞVERENE RÜCU EDİLMEKTEDİR. Ancak işçinin kurumdan hiçbir ödeme almamış olması durumunda doğrudan doğruya işveren aleyhine tazminat davası açması da mümkün olup, bu halde işverenin SGK aleyhine rücuen alacak davası açması mümkün hale gelir. Ancak bunun için somut olaya ilişkin şartların buna elvermesi gerekir. Bununla birlikte, SGK’dan alınmış ödemeler varsa, işveren aleyhine açılmış tazminat davasında SGK’nın yaptığı bu ödemeler dikkate alınmak zorunda olup, SGK tarafından yapılan ödemeler işverenin ödeyeceği tazminattan indirilir. Zira SGK sonradan işveren aleyhine rücu davası açacak olduğundan, işverenin mükerrer ödeme yapması önlenmek istenmektedir.

TALEP EDİLEBİLECEK TAZMİNAT KALEMLERİ

Meydana gelen iş kazası nedeniyle bedensel zarara uğrayan işçi, aşağıdaki tazminat kalemlerinin ödenmesini isteyebilir:

  1. Tedavi giderleri.
  2. Kazanç kaybı.
  3. Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
  4. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar.

Bedensel zararlar bakımından, zarar görenin uğradığı zarar ölümüne sebep olabileceği gibi, yaralanmasına da sebep olmuş olabilir. Her iki durumda da, mağdurun talep edebileceği tazminat türleri ve kapsamı birbirinden farklılık arz etmektedir.

Ölüm halinde ise;

  1. Cenaze giderleri,
  2. Tedavi giderleri (ölümden önce bir tedavi süreci var ise)
  3. Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
  4. Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar tazminat olarak talep edilebilir.

Görüldüğü üzere, İş kazasının işçinin ölümüyle sonuçlanması durumunda, işçinin varlığı ile yaşamını idame ettirenler, DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI isteyebilecektir. Buna ilişkin usul ve esaslar, tazminat hukukunun genel ilkelerince belirlenir. Ancak denebilecek en öz şey şudur  ki, işçinin ölümüyle olağan yaşam standartlarını sürdüremeyenler, ölen desteklerinden aldıkları ve alacakları desteği tazminat olarak talep edebilirler.

MANEVİ TAZMİNAT TALEPLERİ

Belirtelim ki, meydana gelen iş kazası tek etkisini işçinin bedeni üzerinde doğurmaz.  Bununla birlikte, zarara uğrayanın psikolojik dünyasında da önemli sarsılmalar meydana gelmektedir. Kaza nedeniyle yaşanan acı ve ıstırap, mutazarrırın aynı zamanda manevi bir zarara da uğramış olmasını ifade etmektedir. Bu zararın tazmini de mümkün olup, TBK m. 56 uyarınca; hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir. Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.

Manevi tazminatlar SGK’nın sağladığı sigorta kapsamı dışında olduğundan, işverenin ödemekle sorumlu tutulacağı manevi tazminat miktarından, SGK’dan alınan ödemeler mahsup edilemez.

Manevi tazminata karar verilmesinde en önemli unsur işverenin KUSURU ve KUSUR DERECESİ olup, kusursuzluk halinde manevi tazminata hükmedilmesi hukuka aykırıdır. Nitekim Yargıtay’a göre, 6331 sayılı Kanun’un 4 ve 5’inci maddelerinde öngörülen koşullara uygun olarak iş sağlığı ve güvenliği konularında uzman bilirkişiler tarafından verilen KUSUR RAPORU OLMADAN MANEVİ TAZMİNATA HÜKMEDİLEMEZ.[4]

İŞ KAZALARININ SGK’YA BİLDİRİLMESİ

İş kazası, işveren tarafından mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmelidir. Ancak bahse konu bildirimin İŞÇİ TARAFINDAN YAPILMASI DA MÜMKÜNDÜR.

İşveren veya işçinin bildirimi üzerine, işyerinde ya da kazanın meydana geldiği yerde kazanın bir “iş kazası” olup  olmadığı denetlenir. Denetim, SGK müfettişleri aracılığıyla inceleme yapılması suretiyle yapılır.  SGK müfettişler olayın meydana geliş şekli ve tarafların kusur durumunu düzenleyen inceleme raporu düzenler. İnceleme raporunda olayın iş kazası olarak nitelendirilmesi halinde hak sahibi iş mahkemesinde doğrudan maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Keza, kurumdan kaza sebebiyle talep edebileceği sigorta alacaklarını talep edebilir. Ancak bu halde, yukarıda izah edilen rücu ilişkileri gündeme gelecektir.

İŞ KAZALARINDAN DOĞAN TAZMİNAT DAVALARINDA YARGILAMA

Açılacak tazminat davalarında görevli mahkeme İŞ MAHKEMELERİDİR. Yetkili mahkeme ise, 6100 s. HMK hükümleri doğrultusunda belirlenir. Buna göre; davalının yerleşim yeri, zararın meydana geldiği yer, sözleşmenin ifa yeri, haksız fiilin vuku bulduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yerlerinden birinde yer alan mahkemede dava açılabilir.

İş kazası nedeniyle açılacak tazminat davalarında arabulucuya başvurma zorunluluğu yoktur, ancak ihtiyari olarak arabulucuya başvurulması mümkündür.

Zarar gören işçi ya da şartları varsa diğer hak sahipleri, tazminat davasını işverene karşı yöneltirler. Alt işveren varsa, davanın alt işverenle birlikte asıl işverene yöneltilmesi mümkündür. Zira, alınması gereken tedbirlerden ikisi birlikte sorumlu olup, bunlara aykırılık nedeniyle doğacak zararlardan müteselsilen sorumlu oldukları kabul edilmektedir.

SGK’nın olayı iş kazası olarak kabul etmemesi nedeniyle açılacak tespit davalarında ise davalı olarak Sosyal Sigortalar Kurumu gösterilmelidir.

İŞ KAZASI SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

1-) Hastane İşlemleri: İş kazasından sonra yapılması gerekli ilk işlemlerden biri kaza geçiren çalışanın sağlık hizmetini almasıdır. Bu durum  Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu m.76’da belirtilmiştir. Bu durumda işveren, sağlık ekiplerinin işyerine gelmesini sağlamalı veya en uygun şekilde bir sağlık kuruluşuna kaza geçiren personeli ulaştırmalıdır. İşçinin kaza nedeniyle uğramış olduğu maddi ve manevi zararları da karşılanmalıdır. Hastanede yapılan işlemler akabinde belgeler mutlaka iş kazası olarak düzenlenmelidir. Bu işlemleri kaza geçiren kişi kendisi veya kendisine refakat eden kişiler takip edebilir. Hastane, düzenlediği sağlık belgelerini 10 iş günü içerisinde SGK’ya bildirmekle yükümlüdür.

2-) SGK İş Kazası Bildirimi: İşveren, iş kazasından takip eden 3 iş günü içerisinde içinde bu kazayı SGK’ya bildirmek zorundadır. (6331 s. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu m. 14). Bildirge e-sigorta üzerinden, doğrudan veya postayla ilgili bölüme gönderilmelidir. Bildirim süresi hesaplanırken resmi tatil günlerine denk gelen günler dikkate alınmaz. İşveren bildirim yapmazsa işçi SGK’ya başvurarak kazayı bildirebilir. Dilekçe SGK’ya posta yoluyla da gönderilebilir. Elektronik ortamda yapılan bildirimler dışında ek bir yazılı bildirime gerek yoktur. İş kazasıyla ilgili hastanenin yaptığı kaza bildirimi  işyeri e-bildirge sisteminde eş zamanlı olarak görülebilir. Ancak hastanenin 10 iş günü içerisinde bildirme yükümlülüğü sebebiyle iş kazası bildirimi yapmak için hastane bildirimi beklenmemelidir. İşyeri, 3 iş günü içinde iş kazası bildirimi yapmazsa idari para cezası ile karşılaşacaktır. Ayrıca işveren bu süre içinde bildirimde bulunmazsa, bildirim yapıldığı tarihe kadar SGK’nın çalışana ödediği iş göremezlik ücreti de işverenden alınacaktır (Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği m.35).

Kaza zamanaşımı kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıldır. Kaza ayrıca suç teşkil ediyorsa, Ceza Kanununda öngörülen daha uzun zamanaşımı süreleri uygulanabilir.

İş Kazası Bildirmeme Cezası: Kazanın üç gün içerisinde SGK’ya bildirilmezse işyerinin çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre 4.688 TL – 14.064 TL aralığında ceza verilecektir. Yine bildirimin geciktiğinde bildirim tarihine kadar ödenen geçici iş göremezlik ödeneği işverenden faiziyle beraber alınır.

İş Kazası Tutanak Tutulması: Kaza tutanağında kazanın nasıl olduğu, tarihi ve saati, kazaya tanık olan işçilerin ifadeleri ve kaza geçiren işçinin bilgilerine yer verilmelidir. Kötü niyetli işverenlerce gerçeğe aykırı tutanak düzenlenirse işçiler bunu dava aşamasında her türlü deliller ispatlayabilecektir.

İŞÇİNİN KENDİ İŞİ DIŞINDA BİR İŞTEN DOLAYI İŞYERİ DIŞINDAYKEN BAŞINA BİR KAZA GELİRSE İŞ KAZASINDAN SAYILIR MI?

Evet. Eğer patron işçiyi herhangi bir iş için işyeri dışına göndermiş ve kaza o işin yapılması sırasında meydana gelmişse bu olay iş kazası olarak değerlendirilebilir.

İŞ KAZASI SADECE ÇALIŞIRKEN MEYDANA GELEN KAZALARI MI KAPSAR?

Hayır. İşçiler patronun tuttuğu bir araç ile işlerine gider gelirken veya bir işyerinden patronun emri doğrultusunda işyeri dışındaki başka bir işe giderken yolda başlarına gelen herhangi bir kaza da iş kazası olarak değerlendirilir.

BİR İŞ KAZASI OLDUĞUNDA İŞÇİ BUNDAN HEMEN ZARAR GÖRMEYİP SONRADAN RAHATSIZLIK ORTAYA ÇIKARSA NE YAPILABİLİR?

Bir olayın iş kazası olarak sayılması için işçinin olay anında hemen bir zarara uğraması şart değildir. Kaza anında bir belirti görülmeyebilir. Ancak sonradan ortaya çıkan bedeni ve ruhi rahatsızlıkların kazaya bağlı olduğu doktor raporu ile tespit edilirse, üzerinden yıllar geçse bile, bu kaza da iş kazası olarak değerlendirilir.

İŞ KAZASINA UĞRAYAN İŞÇİNİN SİGORTALI OLUP OLMAMASI ÖNEMLİ MİDİR?

Hayır. İş kazası geçiren işçi sigortasız bile olsa bağlı bulundukları SGK’ya yapılan bir başvuru ile sigortalı işçilerin yararlandıkları bütün haklardan faydalanabilirler.

İŞ KAZASI OLDUĞUNDA İLK NE YAPILIR?

İş kazası olduğunda işveren hemen bölgedeki zabıtaya (savcılık, jandarma veya karakol) bilgi vermek zorundadır. Eğer patron bu görevini yapmıyorsa işçiler de bu bildirimi yapabilir.

DAHA SONRA NE YAPILIR?

Zabıtadan sonra kaza hemen, bir dilekçe ile, SGK Bölge Müdürlüğü’ne bildirilir.

OLAYIN İŞ KAZASI OLUP OLMADIĞINA KİM KARAR VERİR?

SGK Bölge Müdürlüğü’ne başvurulduktan sonra SGK hemen olay yerine müfettişlerini göndermek zorundadır. Müfettişlerin tuttuğu rapora göre olayın iş kazası olup olmadığına karar verilir.

EĞER OLAY İŞ KAZASI İSE NE OLUR?

Olay iş kazası ise, işçinin tedavisi yapılır. Tedavisi süresince geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Maluliyet durumu varsa tespit edilir. Ve maluliyet durumunun %10’un üzerine çıkması ile maluliyet aylığı bağlanır.

İŞ KAZASI NEDENİYLE BAŞKA NERELERE BAŞVURULMALIDIR?

SGK Müdürlüğü’nün yanı sıra Bölge Çalışma Müdürlüğü (yeni ismiyle Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü)’ne de başvurmak gerekir. Bölge Çalışma Müdürlüğü kendi müfettişlerini göndererek iş kazasını ve tarafların kusur oranlarını tespit eder.

MÜFETTİŞLERİN İNCELEMESİ ESNASINDA İŞÇİLER NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Müfettişlerin kaza yeri incelemelerinde kazaya uğrayan işçi eğer orada olabilecek durumda ise mutlaka bulunmalıdır. Eğer kazazede işçi bulunamıyorsa olayı gören işçi arkadaşları mutlaka müfettişlere bilgi vermelidirler. Ayrıca müfettiş raporlarına kazayı gören işçiler tanık olarak isimlerini yazdırmalıdır.

İŞÇİLER BAŞKA NELERE DİKKAT ETMELİDİRLER?

Patronlar genellikle iş kazası sonrasında, kazaya uğrayan işçi sigortasızsa, kazayı gizlemek için, kazazede işçiyi SGK’ya ait olmayan bir hastaneye götürmektedir. Çoğunlukla da özel hastane ve devlet hastanesi tercih edilmektedir.

BUNUN NE SAKINCASI VAR, ÖZEL HASTANE DAHA İYİ DEĞİL Mİ?

Hayır. Eğer kaza ciddiyse ve uzun süreli tedavi gerekiyorsa ilk olarak özel hastaneye getirilmiş bir kazazede işçinin tedavi masraflarını SSK derhal ve tamamen ödemeyebiliyor. Patronun da ortada bırakması durumunda hastane, tedavi masraflarını işçinin ödemesini talep ediyor. Bu açıdan en doğrusu kaza sonrasında derhal en yakın SSK Hastanesine başvurulmalıdır.

KAZA SONRASI, KAZAZEDE İŞÇİNİN DİNLENME SÜRESİ NE KADARDIR?

Kaza sonrasında işçinin ne kadar istirahat edeceğine Devlet Hastaneleri karar verir. Hastane tarafından verilen istirahat süresince işçinin işten atılması mümkün değildir. İstirahat süresinin işçinin ihbar süresini 6 hafta geçmesi durumunda ise işveren işçiyi ancak tazminatlarını vererek işten çıkartabilir.

İŞ KAZASI SONRASINDA İŞÇİ İŞVERENE KARŞI NE YAPABİLİR?

İşçinin iş mahkemelerine başvurarak maddi ve manevi tazminat davası açması en uygun yoldur.

BİR AVUKATIN DESTEĞİ

İş kazalarına ilişkin tazminat davalarında hak kayıplarının gündeme gelmemesi ve uğranan zararın tam ve gereği gibi tahsil edilebilmesi için, konuya ilişkin hukuk bilgisi “uzmanlık” derecesinde olan bir avukatla birlikte çalışılması gerekmektedir. Zira, davanın hangi yerdeki mahkemeye açılması gerektiği, yargılamanın hangi aşamasında hangi usul işlemlerinin takip edilmesi gerektiği ve ispat hukukuna ilişkin ayrıntılar, bir avukatın desteğini son derece kritik hale getirmektedir.

Visited 51 times, 1 visit(s) today

Henüz yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir