İŞ DAVALARI
Günümüzde hukuk sistemi içerisinde en sık görülen davaların başında iş davaları geliyor. Çalışan ile iş veren arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlayan iş mahkemeleri belli bir usule göre işlev görüyor. Özellikle bir iş yerinde çalışan kişinin özlük hakları ile ilgili bir konuda mağduriyet yaşamasına bağlı olarak iş mahkemelerine yapacağı başvuru ile birlikte iş mahkemesi konunun incelemesi için dava sürecini başlatıyor. İşçi tarafından açılan iş davası kapsamında işçinin uğradığı mağduriyeti belgelemesi gerekiyor. İş davalarında anlaşmazlıklar genellikle iş sözleşmelerine uyulmamasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Aynı zamanda iş verenler de çalışanları hakkında iş davaları açabilme haklarına sahiptir.
İŞ DAVALARININ İŞLEYİŞİ
İş davalarına işleyişi bakımından iş avukatı tarafından bakılması deneyim ve davanın genel seyri açısından oldukça önemlidir. İş davalarında dava sürecinin başlaması ile birlikte iddialar ile ilgili mahkeme gerekli bilgi ve belgeleri toplar. Sonraki aşamada ise her iki tarafı dinler, tanıkların dinlenmesine gerek duyarsa tanık duruşması yaparak kesin kararını verir.
İşi davaları neticesinde iş mahkemelerinin vermiş oldukları kararlar taraflar tarafından 15 gün içerisinde temyiz edilebiliyor. İş davalarının temyiz süreci davanın özelliğine yaşanılan mağduriyetin niteliğine göre değişiklik gösterebiliyor. Gerekçeli karardan sonra temyiz edilmişse üst mahkemenin temyiz kararının beklenmesi gerekiyor. Üst mahkemenin temyiz kararının kesinleşmesi ile birlikte mahkeme hükümleri aynen uygulanıyor. Bazı iş davaları da özelliği bakımından kısa süre içerisinde neticelenebiliyor. Bu tamamen davanın konuna bağlı olarak değişiyor.
İŞ MAHKEMESİ NE KADAR SÜRER?
İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki davalara ilişkin Adalet Bakanlığının belirlediği hedef süre 540 gündür. İş davaları hedef süresi ilk derece mahkemeleri için belirlenmiş olan bir hedef süredir. İstinaf ve Yargıtay süreçleri bu belirlenen hedef süre içerisine dahil değildir. Uygulamaya bakıldığında tebligat süreleri, tanıklar ve keşif yapılması gibi durumlar subjektif meseleler olup davasına göre farklılık arz etmektedir. Genellikle 4 ay ile 18 ay arasında iş davaları sonuçlanmaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi bu süre ilk derece mahkeme sürecidir. Yargıtay ve istinaf süreçleri eklendiği zaman bu süreç 3-4 yıla kadar uzamaktadır.
İŞ HUKUKU DAVASI; KIDEM TAZMİNATI DAVASI NE SÜREDE TAMAMLANIR?
İşçi ve işveren arasında iş hukuku davası arasında bulunan kıdem tazminatı davasının sonuçlandırılması ortalama 540 gün yani 17 ila 18 ay olarak hedeflenir. Bölge adliyelerinde iş davaları 6 ila 9 ay içinde sonuçlanırken, davanın Yargıtay aşamasına gelmesi durumunda dava, 12 ila 18 ay içinde sonuçlanır. İşçi ve işveren arasında yaşanan uyuşmazlık ve anlaşmazlıklarda iş hukuku davaları konusunda uzman ve deneyimli olan iş hukuku avukatı ile iletişime geçilerek, sürecin daha sağlıklı takip edilmesi önem kazanır.
İŞE İADE DAVALARI NE KADAR SÜREDE TAMAMLANIR?
İş hukuku davası söz konusu olduğunda, İş Mahkemesi’nde görülen İşe İade Davası 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20.maddesine göre belirlenmiştir. Yargıtay tarafından incelenen dava, 1 ay ile 3 ay içinde kesin karara bağlanır.
Bölge adliyelerinde davanın sonuçlanma süresi, tahmini 2 ila 4 aydır.
İş mahkemesinde davanın sonuçlanması 2 aydır.
İş davalarının yoğunlukta olduğu mahkemelerde, işe iade davaları, kısa sürede tamamlanamadığı gibi, davanın yerel mahkemede sonuçlanmasıyla işçi, Yargıtay’a başvuru yaparak temyize gidebilir.
DAVA SÜRECİ NASIL İŞLER?
İş Mahkemeleri işçi-işveren arasındaki ihtilaflara bakmakla yükümlü olan mahkemelerdir. İş Mahkemeleri özel ihtisas mahkemeleridir. İş mahkemeleri özel ihtisas mahkemesi olduğu için her yerde bulunmamaktadır. İş mahkemelerinin bulunmadığı yerde işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklara bakmakla görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. İş Mahkemelerine konu olan davalar, işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkları ve iş kanunundan kaynaklı hak ve taleplere ilişkin konuların görüldüğü mahkemelerdir. Örneğin işçinin kıdem ve ihbara ilişkin alacakları, iş kazasından kaynaklı tazminat talepleri, iş sözleşmesinin feshedilmesi sonucu işe iade davaları ve benzer konular iş mahkemelerinde ileri sürülmektedir. Ayrıca iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk sistemi mevcuttur. İş davası açılmadan önce işçi ile işveren arasında uyuşmazlığın çözümü için arabuluculuk aşaması zorunludur.
İş davalarında zorunlu arabuluculuk süreci bir dava şartıdır. Eğer bu aşamadan sonra taraflar anlaşamazlarsa dava dilekçesi hazırlanarak dava açılabilecektir. Örneğin, alacaklarını alamayan bir işçi öncelikli olarak arabulucuya başvurmalıdır, arabulucu da ihtilaf çözülmez ise İş mahkemesinde dava açabilecektir.
İŞ MAHKEMELERİNDE ZAMANAŞIMI NE KADARDIR?
İş Mahkemeleri’nde kıdem ve ihbar tazminatlarına açılan davalarda, işçinin işten ayrıldığı tarih baz alınarak, 10 yıl içinde dava açılabilir. İşçinin ücreti ve diğer alacaklarına ait davalarda ise zaman aşımı, 5 yıl olarak belirlenmiştir.
İŞ MAHKEMELERİNDE İLK DURUŞMA NE ZAMAN YAPILIR?
İşçi ve işveren arasında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, ücret, bayram tatilleri ya da hafta tatiliyle senelik izinler için iş hukuku davaları kapsamında dava açılabilir. İş hukuku davası; İş Mahkemesi tarafından görülür. Açılan dava dilekçesinin tebliğ edilmesiyle birlikte, 30 gün içinde yapılır ve 14 gün içinde gönderilen tebliğe dava cevap dilekçe süresi vardır. İlk tebligat ile 45 ila 60 gün içinde ilk duruşma günü verilmiş olur.
İŞ DAVASI NASIL AÇILIR?
İşçi ve işveren arasında oluşan uyuşmazlık ya da anlaşmazlıklarda, görevli mahkemeler, Özel İhtisas Mahkemeleri’dir. Daha önceden Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen işçi ve işveren arasındaki davalar, artık İş Mahkemeleri’nde görülmeye başlandı. İş Mahkemeleri’nin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri görev yapar.
İş hukuku davaları kapsamında açılan iş davası konuları değişkenlik gösterir. Buna göre;
- İşçiye ödenmeyen maaşlarına ait talepler
- Kıdem tazminatına ait alacak davası
- İş sözleşmesinden kaynaklı işçi ya da işveren tarafından sebepsiz ya da geçersiz sebep dolayısıyla fesih kapsamında işe iade davası
- Haksız fesih işlemine karşı tazminat talepleri
- Süreye uyulmayan durumlarda ihbar tazminat talepleri gibi konularda, iş hukuku davaları açılabilir.
Yürürlüğe giren bir düzenlemeyle birlikte, iş uyuşmazlıklarının olduğu durumlarda arabuluculuk sistemi de bulunur. Arabulucuyla da herhangi bir sonucu varılamazsa, İş Mahkemesi’ne dilekçe ile başvurularak dava açılır.
İŞ HUKUKU DAVASI; İŞ MAHKEMESİNE İHTARNAME NASIL VERİLİR?
İş hukuku davaları kapsamında İş Mahkemeleri’ne açılan davalarda; dava öncesi, davalı olan tarafa ihtarname gönderilir. Bunun anlamı, temerrüde düşürme davası bakımından, davacı tarafın lehine gelişecek bir durum teşkil etmesidir. İhtarnamenin amacı, karşı tarafa iyi niyeti göstermek ve bu iyi niyetin, ihtarname ile bildirildiğine dair, karşı tarafa delil olarak sunulmasıdır.
İŞ DAVALARINDA HANGİ MAHKEME GÖREV YAPAR?
İş hukuku davaları kapsamında; işçi ve işveren arasında oluşan uyuşmazlık ve anlaşmazlık davalarında, Özel İhtisas Mahkemeleri görevlidir. Önceden Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülen işçi ve işveren arasındaki davalar, İş Mahkemeleri’nde görülür. İş Mahkemeleri Kanunu’nun 7036 sayılı altıncı maddesine göre, yetkili iş mahkemeleri belirlemesi yapılır. Buna göre;
İş davaları için yetkili mahkeme; davalı gerçek ya da tüzel kişilik olduğunda, davanın açıldığı tarihte olan yerleşim yeri olmakla beraber, iş ya da işlemlerin yapıldığı yer mahkemesidir.
Davalının birden fazla olması durumunda, bu davalılardan herhangi bir yerleşim yerindeki mahkeme yetkilidir.
İş hukuku davaları; İş Mahkemeleri’nde basit yargılama usulüyle görülür ve 7036 sayılı Kanunu’nun 7. Maddesine göre yargılama usulü belirlenmiştir. Basit yargılama; mahkemede dava açılarak ve davaya cevap dilekçesi yazılarak gerçekleşir. Cevap süresi dilekçenin tebliği edilmesinden itibaren 2 haftadır. Taraflar cevaba karşılık cevap veremez ya da ikinci cevap dilekçesi yazamazlar.
İŞ HUKUK DAVALARINDA AVUKATA İHTİYAÇ VAR MIDIR?
Diğer farklı hukuk davalarında olduğu gibi İş Mahkemeleri’nde açılan davalarda, avukat bulundurmak zorunluluğu yoktur. Ancak hukuka uygun şekilde dilekçenin yazılması, açılacak davalarda, herhangi bir kaybın yaşanmaması ve mağdur olunmamasına adına, iş hukuku davaları kapsamında, iş hukuku bilgisi olan, konusunda deneyimli ve profesyonel hizmet sunan avukat ile tüm hukuki danışmanlık hizmetlerinizi yürütebilir, hukuki danışmanlık alarak, prosedürlerin daha doğru ve akıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
Henüz yorum yok