KAPICILAR KIDEM TAZMİNATINA NASIL HAK KAZANIR?

Kapıcıların kıdem tazminatı hesabını yapabilmek için öncelikle kıdem tazminatının hak edilmesi gerekir. Apartman görevlisi veya kapıcı bazı koşulları yerine getirmek sureti ile bu tazminata hak kazanabilir. Bu kazanım hangi koşullardı ve nasıl olur bu hususta bilgi vermek gerekir ise;

İş Kanunu kapsamında bulunan haklı sebeplere dayalı olarak işten ayrılmak gerekir.

Haklı nedenlere dayalı bir işten ayrılma söz konusu değil ise kıdem tazminatı ödenmesi de söz konusu olmayacaktır.

İşveren açısından konuya bakıldığında işveren tarafından kapıcı işten çıkartılmış ise bu durumda işçi elbette kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak yasada belirtilen ahlak ve iyi niyet kuralları dışında bu işten çıkarma işleminin gerçekleştirilmesi şarttır.

Belirtilen hususların dışında yasal olarak gerçekleştirilmesi gereken en önemli konulardan birisi de prim ve çalışma şartlarının yerine getirilmiş olmasıdır.

Kapıcı 15 yıl süre için 3600 günlük prim borcu bulunmaması şartı ile ve SGK tarafından emekli edilebileceğine dair bir belge ile bu tazminatını alabilir.

Apartman görevlisi emekli olmak istediğinde elbette kıdem tazminatını alacak ve SGK tarafından da emekli maaşı alabilecektir.

Kapıcılara yasal olarak çalışılan her yıl için 30 günlük ücret karşılığında ödenen tazminat hakkı kıdem tazminatıdır. Burada önemli olan husus kıdem tazminatı alabilmek için en az bir yıl süresince çalışma yapmak gerekir. Her yıla ait çalışmanın karşılığı olarak 30 günlük ücret karşılığı tazminata hak kazanılır. Doğal olarak sebepsiz yere iş bırakmada bu tazminat hakkı kaybolur. Haklı nedenlerden dolayı işten ayrılışlarda bu tazminat ödenir. Haklı nedenler konusunu açıklamak gerekir ise; İş Kanununun 24.maddesinde yazılı olan hallerin gerçekleşmesi halinde tazminat hakkı hasıl olur. Bu hususlar;

Sağlık nedeni söz konusu olması halinde. İşyeri ve işçi açısından işi tehlikeye atabilecek bir sağlık sorunu oluşmuş ise,

İşyerlerinde uyulması gereken iyi niyet ve ahlak kurallarına uygun hareket edilmemesi halinde tazminata hak kazanılır. Bu husus işyerinde meydana gelen ve işverenden kaynaklanan bir durum olması halinde geçerlidir.

Bunlara ilave olarak işyerinde zorlayıcı bir neden ortaya çıkmış ise tazminat konusu gündeme gelir. Yani işçi çalışmış olduğu işyerinin bir haftadan daha fazla iş durması yaşanmış ise haklı sebep oluşur.

Belirtilen bu hususlar nedeni ile kapıcı iş sözleşmesi fesih edilmiş ise kıdem tazminatı alma hakkını elde eder. Belirtilenlerin dışında haklı bir neden olmaksızın işçi yani apartman görevlisi işten ayrılır ise tazminat hakkını kaybeder. Bu hususlara dikkat edilmesi hem kapıcı hem de işveren açısından önemlidir.

KAPICI KIDEM TAZMİNATI ALMA KOŞULLARI NELERDİR?

Kapıcıların Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Şartları Nelerdir? Net bir şekilde sayalım;

  • Çalışılan yerde an az bir yıllık bir çalışma hayatı olmalı,
  • Haksız bir nedene dayalı olarak işten çıkışın yapılması,
  • Kapıcı tarafından fesih işlemi yapıldı ise iş sözleşmesi kapsamında haklı bir fesih olması,
  • Emeklilik süresinin doldurularak emekli olunması,
  • Askerlik zorunlu hizmetini yerine getirmek için ayrılış halinde,
  • Eğer işçi vefat etmiş ise bu durumda mirasçıları hak kazanır,
  • Kadın çalışan evlilik akdi gerçekleştirdikten itibaren 1 yıl süre zarfında işten ayrılmaya karar vermiş ve ayrılmış ise,
  • 15 yıl sigorta ve 3600 prim şartları yerine getirilmek ve emekli maaşa hak kazanım tarihine kadar çalışmak istemeyenlere,
  • İş Kanunu hükümlerine göre kıdem tazminatı ödemesi yapılır. Gerekli şartları taşıyan insanların kıdem tazminatı ödeme işlemleri işverenler tarafından kapıcılara yapılır.

KAPICILARIN KIDEM TAZMİNATI HESABI

Kapıcı kıdem tazminatı geriye yönelik olarak yapılan bir çalışma karşılığı olduğundan, geçmişte yapılan her bir yıllık çalışma için 30 günlük brüt ücret ödemesi hesap edilmesi şeklinde olur. Kapıcının işe girişinde bir deneme süresi var ise bu süre de kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınır.

Aynı site içerisinde farklı apartmanların kapıcılığı yapılması halinde aynı işverene ait çalışmalar tek bir süre olarak hesap edilmelidir. Yani bir site yönetimi şirketi tarafından başka başka sitelerde görevlendirme yapılmış ise şirket aynı olduğu için kıdem tazminatı süresi şirkette işe giriş tarihinden itibaren hesaplanır. Yine aynı şekilde farklı işverene bağlı olarak aynı apartman ve yerde apartman görevlisi olarak bir çalışma mevcut ise bu durumda da süre apartmanda işe başlanıldığı tarihten başlar.

Neticede kıdem tazminatı hesaplamasına esas olan ücret hak edilen en son ücret olacaktır. Bu ücreti hangi unsurlar dahil edilir. Bir çok unsur bu ücret hesabına girebilir ancak temel olarak;

En çok merak edilen kapıcıya tahsisli konutun bu hesaplamaya dahil olup olmayacağı konusudur. Kapıcı oturmuş olduğu eve her hangi bir kira ödemese dahi oturmuş olduğu eve ait kira rayiç bedeli üzerinden brüt ücrete dahil edilir.

Kapıcının oturmuş olduğu eve ait ödemiş olduğu faturalarda bu hesaplamaya dahil edilecek masraflardandır.

Kapıcıya yapılan yakacak yardımı yine bu brüt ücret tespitinde eklenecek bir husustur.

Hesaplamada kapıcının aldığı ücret + kapıcı dairesine ait giderler + kapıcı dairesi kira bedeli + yakıt gideri dahil brüt ücret tutarı bulunur. Bulunan bu ücret çalışma yılı ile çarpılır ve bulunan rakam kıdem tazminatını oluşturur.

Kıdem tazminatı hesaplanırken dikkat edilecek bir husus kıdem tazminatı tavanı olacaktır. Kıdem tazminatı tavanını geçen ücretlerde kıdem tazminatı tavanı üzerinden hesaplama yapılır ve bu tutar kapıcıya ödeme olarak yapılır. Ancak uygulamada kıdem tazminat tavanına ulaşabilen kapıcı ücreti neredeyse yok denecek kadar azdır. Kapıcıların Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Şartları Nelerdir? açıklamaya çalıştık. Konu ile ilgili olarak ödenen kıdem tazminatı hakkında dava açmak ve itirazda bulunmak da mümkündür.

KAPICILARIN KIDEM TAZMİNATI VE HESAPLANMASI

Apartman görevlilerinin (kapıcıların) kıdem tazminatı konusu diğer işçilerin kıdem tazminatından özellikle hesaplama bakımından ve bundan kimin sorumlu olacağı bakımından bir takım farklılıklar arz etmektedir. Bu nedenle bu konuyu kıdem tazminatı yazısından ayrı olarak değerlendirdik. Ancak yine de konunun iyi anlaşılması açısından kısaca kıdem tazminatı nedir bundan bahsetmek gerekecektir.

Kıdem tazminatı, en az 1 yıl çalışma süresini tamamlayan işçinin işten ayrılması veya işten çıkarılması sonucunda kendisine ödenmesi gereken bir miktar paradır. Bir nevi işçinin çalıştığı yılların karşılığı kıdem tazminatı olarak karşımıza çıkar.  İşçi ise çok genel bir kavramdır. Yani İş Kanunu anlamında çalışan herkes işçi olarak kabul edilecektir. İster bir site müdür, ister bir çay ocağı çalışanı, isterse holding yöneticisi veya bir ofis çalışanı fark etmeksizin bir iş sözleşmesi kapsamında çalışan kişiler işçidir.

Tabii ki yazımızın konusu olan kapıcılar da mevzuat gereği işçi olarak kabul edilir. İş sözleşmesi yazılı veya sözlü olabileceği için kat mülkiyeti olan herhangi bir binada apartman görevlisi – kapıcı olarak çalışan kişiler de İş Kanunu anlamında işçi sayılır. Kapıcılarla ilgili hak ve yükümlülükler ve tabii ki kıdem tazminatı ile ilgili hükümler; 4857 sayılı İş Kanunu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda birlikte yer almıştır. Tabi bu iki kanuna ek olarak Konut Kapıcıları Yönetmeliği de bu meseleye ilişkin özel hükümler içermektedir.

Yazımızda kapıcıların kıdem tazminatına ve bunu ne şekilde elde edeceğine, bu kıdem tazminatından kimin sorumlu olduğuna, yargılama sürecine ve mahkemenin verebileceği kararlara, Yargıtayın apartman görevlilerinin kıdem tazminatı hakkındaki yaklaşımında ve konunun diğer önemli ayrıntılarına değineceğiz. Apartman görevlilerinin kıdem tazminatı meselesi bugüne kadar hep tartışmalı bir konu olagelmiştir. Bu nedenle yazının dikkatlice okunmasını tavsiye ederiz.

KAPICILARIN KIDEM TAZMİNATI NEDİR VE ŞARTLARI NELERDİR?

Kapıcının kıdem tazminatı ve diğer giderlerinden kat malikleri sorumludur. Ancak kapıcının kıdem tazminatından sorumluluğa geçmeden önce apartman görevlilerinin kıdem tazminatı kazanabilmesi için gereken şartlara değinmek yerinde olacaktır.

Kıdem tazminatı; ister kapıcı olsun ister diğer işçiler olsun, özel sektör çalışanları için geçmişe dönük çalıştığı her yıl için 30 günlük ücret tutarında tazminat hakkını ifade eder. Kapıcılar da sözlü veya yazılı iş sözleşmesine dayalı olarak çalıştığı için kıdem tazminatı şartlarını sağladıkları zaman bu tazminata hak kazanır. Apartman görevlilerinin kıdem tazminatı talep edebilmesi için en az 1 senelik çalışma süresini tamamlamış olması gerekir. Bu senelik süreye kapıcının deneme süreli çalıştığı zaman da dahildir.

Kapıcı durduk yerde istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanamaz. Yani apartman görevlilerinin kıdem tazminatı elde edebilmesi için iş sözleşmesinin belirli nedenlerle sona ermiş olması gerekir. İş Kanunu m. 24’te yer alan haklı nedenler mesela kapıcıya kıdem tazminatı hakkı kazanır. Esasen apartman görevlilerinin çoğu istifa hallerinde kıdem tazminatı hakkı doğarken yalnızca nedensiz olarak yaptığı fesihlerde kıdem söz konusu olmayacaktır.

Kapıcı için haklı bir fesih nedeni söz konusu iken kapıcı bu nedene dayanarak ve usulüne uygun şekilde işten ayrılmamışsa yani direkt hiçbir işlem yapmadan işi bırakmışsa kıdem tazminatı hakkını kaybeder. Esasen burada yargılama süreci başlar ve gerçekteki durumu ispat etme yükümlülüğü kapıcı üzerinde kalır. Yani apartman görevlisi kıdem tazminatı ve diğer haklarını almak istiyorsa işten ayrılmasını haklı nedenlere dayandırmalı ve usulüne uygun şekilde gerçekleştirmelidir.

İşverenin kapıcıyı işten çıkardığı her durumda kapıcı kıdem tazminatı hakkını elde eder. Ancak İş Kanunu m. 25/2 hükmünde yer alan ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık dolayısıyla kapıcı işten çıkarılmışsa kıdem tazminatı alamaz. Onun haricinde apartman görevlilerinin işten çıkarıldığı her durum kendisine kıdem tazminatı hakkı sağlar.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde emeklilik şartlarını yerine getirmiş olan ve daha fazla çalışmak istemeyen kapıcı işinden emekli olarak kıdem tazminatına hak kazanır ve SGK’dan aylık alır. Bunun için 15 yıl 3600 güne karşılık gelen prim borcu ödenmiş olmalı  ve SGK’ya başvurarak emekli olunabileceğine (kıdem tazminatı alınabileceğine) ilişkin belge alınmalıdır. Bu belge işverene yani yöneticiye verilerek kıdem tazminatı talep edilebilir. Kapıcının ölümü durumunda da kıdem tazminatı şartları oluşmuşsa kapıcının mirasçıları bu kıdem tazminatı hakkını elde eder.

Son olarak belirtmemiz gerekir ki apartman görevlilerinin işvereni bütün maliklerdir ancak kanun toplu oturulan kat mülkiyetine tabi yerlerde yöneticiyi kat maliklerinin hukuki temsilcisi olarak nitelemektedir. Dolayısıyla kat maliklerini temsilen yönetici, kapıcının işvereni konumunda kabul edilir. Tabii ki apartman görevlilerinin kıdem tazminatı veya diğer alacakları yönetici üzerinde doğmaz. Burada temsilci yönetici olsa da aşağıda ayrıntılı olarak değineceğimiz üzere sorumluluk kat maliklerine aittir.

ZORLA İSTİFA ETTİRİLEN VE İBRANAME İMZALAYAN, MOBBİNG UYGULANAN KAPICININ KIDEM TAZMİNATI

Kimi durumda kapıcıya kıdem tazminatı ödememek için istifa etmesi istenir veya kötü muamelede bulunarak kapıcıya mobbing uygulanır ve bu şekilde istifaya zorlanır. Bu şekilde istifa etmek zorunda kalan kapıcı her halükarda kıdem tazminatına hak kazanır. Burada mahkeme kapıcının istifa etmiş olmasını mobbing dolayısıyla görmezden gelecek ve kapıcının işten çıkarıldığını kabul edecektir. Tabi bunu takiben kıdem tazminatına da hükmedilir.

Ayrıca apartman görevlilerinin işten ayrılırken “bütün haklarını aldığına dair” imzaladığı ibraname niteliğindeki belgeler de gerçek durum karşısında önem taşımaz. Yani mahkeme burada da ibranameye değil gerçekteki duruma bakar. Ancak gerçekteki durumu ispat yükümlülüğü kapıcıya aittir. Kapıcı bu noktada tanık delili, her türlü yazılı belge vb. ispat araçları toplamalıdır.

Ayrıca ibranamelerin sıkı şekil şartları vardır. Bu şartların birine bile aykırı olarak hazırlanmış ibraname geçersiz sayılarak kapıcı lehine hükmedilir. Bu şartlar şunlardır:

Öncelikle kapıcıya zorla kabul ettirilen ibraname yazılı olmak zorundadır. Ki bu şart genellikle sağlanır.

İbranamenin imzalanması işin sona ermesini takiben 1 ay sonra yapılabilir. Bu 1 aylık süre içerisinde veya hemen işin sona ermesi sırasında kapıcıya imzalatılan ibranameler hükümsüzdür. Bunların kapıcıyı zorlama maksatlı imzalatıldıkları kabul edilir.

Ayrıca ibranamelerdeki genel ifadeler geçersizdir. Yani kapıcıya ödenen her hak, ayrı ayrı kalemler olarak belirtilmelidir. Apartman görevlilerinin tüm haklarını aldığına dair genel ifadeler ibranameyi geçersiz kılar.

Son olarak tüm para banka aracılığı ile ödenmelidir.

KAPICI KIDEM TAZMİNATINI KİM ÖDER?

Kapıcıların kıdem tazminatını kimin ödeyeceği meselesi hep tartışma konusu olmuş ve sürekli gündemde olan bir konudur. Ancak bu konuda mevzuatta açık düzenlemeler mevcuttur. Kat Mülkiyeti Kanunu m. 20 hükmü uyarınca kapıcıların kıdem tazminatından kiracılar değil kat malikleri sorumludur. Yani söz konusu binada daire sahibi kişiler kapıcının kıdem tazminatını ödemekle sorumlu olur.

Kat Mülkiyeti Kanunu m. 20 hükmü, kapıcı, bahçıvan ve bekçi gider ve avans ödemelerinden kat maliklerinin her birini sorumlu tutmaktadır.  Ayrıca kat malikleri, kapıcı hizmetinden yararlanma hakkından vazgeçerek veya bu hizmeti istemeyerek bunun giderlerinden kurtulmuş olmaz. Kişi o dairede oturmasa veya çöplerini kendi atıyor olsa bile kapıcının aylık giderine de kıdem tazminatına da muhatap olur.

YENİ MALİKİN KAPICININ TAZMİNATINDAN SORUMLULUĞU

Eğer bina içerisindeki daire satılırsa yeni malik kapıcının kıdem tazminatından sorumlu olmadığını iddia edemez. Kapıcının kıdem tazminatı eski malikin dönemine karşılık geliyor olsa dahi bunu ödeme yükümlülüğü yeni maliktedir. Ancak kapıcı eski malik döneminde işten ayrılmış ve kıdem tazminatı borcu yeni malikten önce doğmuşsa yeni malik bundan ötürü sorumlu olmaz.

Bununla birlikte yeni malikin kapıcının kıdem tazminatını ödediği durumlarda kendisinden önceki döneme karşılık gelen kısımdan ötürü eski malike rücu ederek ondan bu kısmı talep etmesinin mümkün olduğu kabul edilmektedir.

KAPICILARIN KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI

Apartman görevlilerinin kıdem tazminatı geçmişe dönük olarak çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarıdır. Kapıcının kıdem tazminatında esas alınacak olan bu ücreti son aldığı ücrettir. Kapıcıya yapılan ücret dışındaki düzenli yardım, ikramiye vb. ödemeler de bu hesaba ücretmiş gibi ayrıca katılacaktır.

Kıdem tazminatında esas alınacak süreye baştaki deneme süresi de dahil edilir. Apartman görevlilerinin kıdem tazminatının hesaplanmasında aynı işveren nezdinde farklı yerler çalışması da bir süre olarak kabul edilir. Yani ayrı ayrı bölünmüş çalışmalar değildir. Örneğin bir site yönetimi şirketinin yönettiği sitede kapıcılık görevi yapan birisi aynı şirketin yönettiği başka bir siteye kapıcı olarak gönderilse dahi kıdem süresi yeniden başlamaz.

Buna benzer şekilde farklı işverenler nezdinde ancak aynı yerde kapıcılık yapılması durumunda da süre yeniden başlamaz. Burada kapıcı sanki işten çıkmış da yeniden işe başlamış gibi istifa ettirilip yeniden girişi sağlansa bile mahkeme gerçek duruma bakarak süreleri birleştirir.

Sonuç olarak kapıcıya ödenecek olan kıdem tazminatı son ücretinin geçmiş yıllara çarpılması ile hesaplanır. Ama burada son ücretin hesabı biraz teknik bir konudur. Burada son ücrete etki eden birçok unsur söz konusu olabilir. Kıdem tazminatının hesaplanması ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için “Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama” başlıklı yazımıza bakılabilir.

KAPICILARIN KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIRKEN BEDAVA OTURDUĞU EV HESABA KATILIR MI?

Apartman görevlilerinin ücretsiz oturduğu ev kıdem tazminatı hesaplamada önemli bir noktadır. Çünkü burada oturduğu evin kira bedeli karşılığı, faturalar vb. sabit giderler kapıcı lehine kıdem tazminatı hesabına etki edecektir. Şöyle söylemek gerekirse kapıcıya ödenecek kıdem tazminatında ek düzenli yardımlar da son ücretin belirlenmesine etki eder ve ev yardımı fatura yardımı vs. son ücrete eklenir. Yani apartman görevlilerinin kıdem tazminatı hesaplanırken bedava oturduğu ev hesaba katılır ve kapıcı lehine sonuç doğurur.

Örnek vermek gerekirse;

Kapıcının aylık ücreti brüt 3000 TL olsun. Bu kapıcı 10 yıldır çalışıyorsa kapıcının kıdem tazminatı 10 x 3000 = 30 bin TL değildir. Bu son brüt ücrete kapıcıya yapılan düzenli yardımlar da eklenir. Yani kapıcı ücretsiz evden yararlanıyorsa ve evin tahmini kira bedeli 800 TL ise ve faturaları da bina tarafından ödeniyorsa ve faturalar da ortalama 200 TL ise ve bu kapıcıya yakacak yardımı yapılıyorsa ve o da aylık 150 TL ise kapıcının aylık ücreti olan 3000 TL’ye 800+200+150 TL eklenerek bu ücret 4150 TL olur. Bunun üzerine 10 yıl x 4150 TL = 41.500 TL kıdem tazminatı doğar.

DAVA SÜRECİ KAPICILARIN KIDEM TAZMİNATINA İLİŞKİN DAVA KİME KARŞI AÇILIR?

Kıdem tazminatı alacağına ilişkin dava açacak olan kapıcı bu davada;

Yalnızca kat maliklerini (ama tamamını)

Yalnızca yöneticiyi

Veya yönetici ile birlikte bütün kat maliklerini

davalı olarak gösterebilir. Yani bu dava bu saydığımız üç gruptan birisine karşı açılacaktır. Ancak dava kime karşı açılırsa açılsın apartman görevlilerinin kıdem tazminatında kat malikleri sorumlu olacaktır.

APARTMAN GÖREVLİSİNİN KIDEM TAZMİNATINI ALMASI NE KADAR SÜRER?

Kapıcıların kıdem tazminatını ile ilgili açacağı davanın ne kadar süreceğine ilişkin net bir bilgi vermek güçtür. Bu süreye mahkemenin yoğunluğu, somut olayın karmaşıklığı, kat maliklerinin durumu vb. birçok unsur etki eder. Tabi burada kapıcının kıdem tazminatı süresine etki edecek unsurlardan en önemlisi deneyim sahibi bir iş hukuku avukatının hukuki yardımına başvurulmasıdır. İş avukatı mevzuata ve uygulamaya hakim olduğu için somut olaya ilişkin en etkili yolu tespit ederek hızlı bir şekilde takip eder.

 ZAMANAŞIMI SÜRELERİ

Apartman görevlilerinin ve diğer bütün işçilerin kıdem tazminatında hak düşürücü zamanaşımı süresi 5 yıldır. Kapıcıların kıdem tazminatı zamanaşımı süresi olan bu 5 yıllık süre kıdem tazminatına hak kazanılmasından itibaren başlar. Yani iş sözleşmesinin sona ermesini takiben 5 yıllık süre içerisinde kapıcılar kıdem tazminatı talep edebilir. Kıdem tazminatı hakkı zamanaşımına uğrayabilir ancak kıdem süresinin zamanaşımına uğraması gibi bir ihtimal söz konusu olmaz. Yani kişi 20 yıl çalışıp ta kıdem tazminatı talep edeceği zaman 20 yılın tamamı için kıdeme hak kazanır.

KAPICININ KIDEM TAZMİNATI İÇİN AÇACAĞI DAVADA ARABULUCULUK

İş hukuku uyuşmazlıklarının önemli bir kısmında dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu yeni getirilen bir düzenlemedir. Buna kıdem tazminatından ötürü açılan işçi alacağı davaları da dahil edilmiştir. Bu nedenle kapıcı kıdem tazminatı alacağı davası açmadan önce zorunlu arabuluculuk başvurusu yapmış olmalıdır.

Bu görüşmelere katılmak zorunlu değildir. Ancak arabuluculuk görüşmelerine katılmayan taraf dava sonucu ne olursa olsun yargılama giderlerini ödemekle yükümlü olur. Kapıcı arabuluculuk bürosuna giderek kıdem tazminatı alacağından ötürü dava açmadan önce bu yolu tüketmelidir. Arabuluculuk görüşmeleri yapılamaz veya olumsuz sonuçlanırsa dava aşamasına geçilir. Bu başvuru mutlaka bir iş hukuku avukatı ile yapılmalıdır.

KAPICI KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIRKEN BEDAVA OTURDUĞU EV HESABA KATILIR MI?

Apartman görevlilerinin ücretsiz oturduğu ev kıdem tazminatı hesaplamada önemli olup burada oturduğu evin kira bedeli karşılığı, faturalar vb. sabit giderler kapıcı lehine etki eder. Kapıcıya ödenecek kıdem tazminatında, ek düzenli yardımlar da son ücretin belirlenirken ev yardımı fatura yardımı vs. son ücrete eklenir. Yani kapıcının bedava oturduğu ev hesaba katılır ve kapıcı lehine sonuç doğurur.

Örneğin; kapıcının aylık ücreti brüt 4000 TL ve bu kapıcı 10 yıldır çalışıyor ise, kapıcının kıdem tazminatı 10 x 4000 = 40 bin TL diyemeyiz. Çünkü brüt ücrete kapıcıya yapılan düzenli yardımlar da eklenir. Kapıcı ücretsiz evden yararlanıyorsa ve evin tahmini kira bedeli 1000 TL ise ve faturaları da bina ödüyorsa, faturalar da ortalama 300 TL ise ve bu kapıcıya yakacak yardımı yapılıyorsa, o da aylık 200 TL ise kapıcının aylık ücreti olan 4000 TL’ye 1000+300+200 TL eklenerek bu ücret 5500 TL olur. Böylece 10 yıl x 5500 TL = 55.000 TL kıdem tazminatı doğar.

KAPICI KIDEM TAZMİNATI DAVASI KİME KARŞI AÇILIR?

Kıdem tazminatı davası açacak kapıcı bu davada davalı olarak;

  • –  Yalnızca kat maliklerini (tamamı)
  • –  Yalnızca yöneticiyi
  • –  Yönetici ile birlikte bütün kat maliklerini
  • gösterebilir. Dava kime karşı açılırsa açılsın apartman görevlisinin kıdem tazminatından kat malikleri sorumludur.

KAPICI KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA TABLOSU

Kıdem tazminatı hakkı, işçilerin en az bir (1) yıl süre bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışmaları sonucu işten çıkarılma ya da zorunlu nedenlerle işten ayrılma durumlarında çalışma süreleri boyunca kazandıkları kıdemin nakdi olarak iş veren tarafından ödenmesi ile gerçekleşmektedir. Çalışma biçimi ve sözleşme durumu olarak diğer işçi standartlarından farklılık gösteren Apartman Görevlileri ise İş Kanunu uyarınca bazı özel maddelere tabi olmaktadır. Kapıcı kıdem tazminatı hesaplama tablosu apartman görevlilerinin hem çalışma biçimi, hem de iş kapsamı ile işin son bulma biçimi ile doğrudan ilgilidir.

Kıdem tazminatı hesabı yapılırken de bu kıstaslar ele alınarak hesaplama yapılabilmektedir. Kapıcılar, diğer işçiler gibi yazılı sözleşme kapsamında çalışabileceği gibi sözlü olarak işe başlayabilir. Buna göre minimum süre olan bir sene dolduktan sonra işten atılma ya da zorunlu ayrılma durumunda kıdem tazminat talepleri gündeme gelebilmektedir.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplama özel bazı istisna durumlarda kapıcılar tarafından talep edilebilmektedir. Apartmanın yöneticisi, kıdem tazminatı konusunda görüşme hususunda temsilci olsa da kıdem tazminatı konusunda kat maliklerinin bu ücreti ödemesi gerekliliği durumu vardır.

Kısacası apartman görevlileri konusundaki kıdem tazminatı temsilcisi, yönetici ile yürütülebilecekken asıl sorumluluk paylaşımı ilgili apartmanın kat maliklerine aittir. Apartman görevlisinin hizmetlerinden faydalanmayan kat malikleri de apartman görevlisinin kıdem tazminatı ve benzeri hakları ile ilgili gerekli işlemlerde diğer kat malikleri ile ortak sorumluluğa sahiptir.

KAPICI KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA FORMÜLÜ

Kapıcılar için çalışma süresi bazında kıdem tazminatı hesaplama konusu bazı detaylara sahiptir. Çalışa kapsamı, sözleşme türü, apartman görevlisinin oturduğu dairenin ücretsiz olması gibi detaylı konular, kıdem tazminatı hesaplanırken dikkate alınacak unsurlardır.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplama formülü ilgili kapıcının, apartman ya da sitedeki deneme süresi itibari ile başlatılan bir süreci kapsamaktadır. Bu durumda kapıcı için deneme süreci ile başlayan bir şekilde başlar ve ilgili apartman dışındaki diğer apartmanlardaki hizmet görevi bu apartmandaki çalışma sürecine dahil edilmez.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplama temelde kıdem tazminatının son maaşın ya da ücretin, geçmiş yıllara çarpılması ile elde edilmektedir. Aynı zamanda apartman görevlisinin oturduğu evin bedava olması ya da sabit giderlerin apartman yönetimi tarafından ödeniyor olması, kıdem tazminatı hesaplanmasında önemlidir.

Bu konuda apartman görevlisinin oturduğu evin aylık bedeli, faturalar gibi giderler de hesaplanarak, görevlinin son maaşının geçmiş hizmet süresine çarpımından çıkarılması halinde elde edilen tutar, kıdem tazminatı olarak değerlendirilmektedir.

Visited 31 times, 1 visit(s) today

Henüz yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir