İçindekiler

EVLENİNCE TAZMİNAT ALINIR MI?

Kadın işçiler, evlendikten sonra 1 sene içerisinde işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanır. Halk arasında evlilik nedeniyle işten ayrılma tazminatı veya evlilik tazminatı olarak bilinen bu tazminat; aslında hukuken kıdem tazminatıdır.

Kadın işçiler, evlendiklerinde tazminat alarak işten ayrılmak için bazı şartları yerine getirmek zorundadır. Bu şartlar şunlardır:

İlk ve en önemli şart, kadın olmaktır. Erkek işçilerin evlilik tazminatı hakkı yoktur.

İş yerinde en az bir sene boyunca çalışmak ve kıdem tazminatına hak kazanmak şarttır.

Kadın işçi, evlenme tarihinden itibaren bir sene içinde işten ayrılmış olmalıdır. Evlilik tarihi olarak, resmi nikahın yapıldığı tarih esas alınır.

İşten ayrılma iradesini içeren bir dilekçe sunarak iş sözleşmesini feshetmelidir.

Sözleşmeyi evlilik sebebiyle sona erdirdiğini ispatlamalıdır.

Bu şartları taşıyan kadın çalışanlar, işe başladıkları tarihten itibaren her geçen tam sene için 30 günlük brüt ücretleri tutarında kıdem tazminatına hak kazanır.

Kadın işçi, evlenmesi nedeniyle işveren tarafından işten çıkarılırsa bu durum ağır bir ihlal sayılır. İşçi, işten çıkarılma sebebinin evlilik olduğunu kanıtlarsa, kıdem tazminatının yanı sıra ihbar tazminatı ve ayrımcılık tazminatına da hak kazanır.

Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı, iş hukukunda kadın işçilerin korunması ve aile kurmalarını teşvik etmek için getirilmiş bir düzenlemedir. Bu hakkın kullanılması için yukarıda belirtilen şartlara dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca, evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı, aynı eşle yeniden evlenme halinde de geçerlidir.

EVLENEN KADIN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı ile ilgili en çok merak edilen konular arasında evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı yer alıyor. Hemen belirtmemiz gerekir ki evlenen kadın işçilerin kıdem tazminatı hakkı vardır. Ancak uygulamada bununla ilgili hukuki uyuşmazlıklar doğabiliyor.

Yazımızda evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı ile ilgili bilinmesi gereken tüm önemli noktalara ve en çok merak edilen soruların yanıtlarına yer verdik.

EVLİLİK SEBEBİ İLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALMA KOŞULLARI

Kıdem tazminatı İş Kanunu kapsamında düzenlenen ve işçiye koşulları sağlaması durumunda ödenen bir tazminat türüdür. Kadın işçi evlilik sebebi ile işten ayrıldığında koşullar gerçekleşmiş ise kıdem tazminatı hakkını kullanabilir. Evlenme sebebi ile kıdem tazminatı koşulları aşağıdaki biçimde sıralanabilir:

  • İşçi ve işveren arasında yapılmış olan geçerli bir iş sözleşmesinin varlığı,
  • İşçinin işyerinde 1 yıl veya daha uzun süredir çalışıyor olması,
  • İş sözleşmesinin evliliğe bağlı olarak sonlandırılması,
  • İş sözleşmesinin kadın işçi tarafından sonlandırılması,
  • İş sözleşmesinin evlenme tarihi itibarı ile ve bir yıllık süre içinde kadın işçi tarafından sonlandırılması (Evlenme tarihi başlangıcı resmi nikah kıyıldığı gündür).
  • Kadın işçi iş sözleşmesini evlilik sebebi ile sonlandırdıktan sonra ve koşullar sağlanmış ise kıdem tazminatı alma hakkını kullanabilir. Kadın işçinin daha sonra başka bir yerde çalışmaya başlaması bu tazminatı alması yönünde bir engel teşkil etmemektedir.

Kadın işçi evlenmesine rağmen iş akdini sonlandırdıktan sonra kıdem tazminatı hakkı ödenmezse dava açma yoluna gidebilir. Kadın işçinin kıdem tazminatına ek olarak alamadığı işçilik haklarını da talep etme şansı bulunur.

Bu durumda dava açmayı planlayan kadın işçinin öncelikle arabuluculuk müessesesine başvurması zorunludur. Bu tür davalara getirilen zorunluluklardan biri de dava açılmadan önce arabuluculuk kurumundan yararlanılmasıdır. Buradaki amaç mahkemelerin iş yükünü azaltmanın yanı sıra süreci hızlandırmaktır.

Kadın işçi arabuluculuk kurumundan istenilen sonucu alamazsa dava açabilir. Bu durumda da İş Mahkemeleri dava açılacak mercidir. Görevli mahkeme İş Mahkemesi olurken yetkili mahkeme ise işçinin çalıştığı yer mahkemesidir. Bunun yanı sıra işverenin yerleşim yeri İş Mahkemeleri de yetkili mahkemeler arasındadır. Bu tür davalarda zamanaşımı süresi 5 yıldır.

Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken işçinin çalıştığı en son yerde aldığı 30 günlük brüt ücreti dikkate alınır. Bu miktar işçinin çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak hesaplama yapılmaktadır.

Evlilik sebebi ile işten ayrılan kadın işçinin işsizlik sözleşmesini kendi isteği doğrultusunda feshetmesi nedeni ile işsizlik sigortası alabilmesi mümkün olmaz. 4447 sayılı yasa uyarınca yapılan düzenlemeler bu konuya ilişkindir.

KADIN İŞÇİNİN EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI HAKKI

1471 sayılı Kanun madde 14 düzenlemesinde evlenen işçinin kıdem tazminatı hakkı yer almaktadır. Dolayısıyla kadın işçiler için böyle bir imkan kanun tarafından sağlanıyor.

Normal şartlarda bir işçi bu tarz kişisel nedenlerden ötürü istifa ettiği durumlarda kıdem tazminatı alamazken kadın işçiler yalnızca evlenmiş olmasını gerekçe göstererek iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatını alabilir.

Evlenen kadın çalışanın kıdem tazminatı için iki ihtimal vardır. Bunu şu şekilde izah edebiliriz:

EVLENEN KADIN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILIRSA

Kadın işçinin sırf evlendiği için işten çıkarılması ağır bir ihlaldir. İşveren her ne kadar işten çıkış gerekçesi olarak farklı unsurları gösterse de gerçek durumun ispatı her zaman mümkündür. İşverenin işçiyi işten çıkardığı çoğu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Bu durum evlenen kadın işçiler için de geçerlidir.

Böyle bir durumda somut olayın özelliklerine göre işçiye eşit davranmaması nedeni ile ayrımcılık tazminatı da söz konusu olabilir.

EVLENEN KADIN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARSA

Burada bahsettiğimiz imkan zaten kadın işçinin kendi arzusuyla işten çıkması halidir. Yani kadın işçi evlendikten sonra kendi isteği ile istifa ederek işten çıkar ve kıdem tazminatını alabilir. Tabi bunun için kadın işçinin zaten kıdem tazminatı şartlarını sağlamış olması gerekir. Buna aşağıda değineceğiz.

Önemle belirtmemiz gerekir ki kadın işçinin bu şekilde kıdem tazminatı alabilmesi için kıdeme ilişkin diğer şartları yerine getirmesi gerekir. Bu konunun önemli ayrıntıları vardır. Burada ayrıntılı olarak değinmiyoruz. Bununla ilgili olarak “kıdem tazminatı şartları” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Ancak çok kısa değinmek gerekirse şu şartlar sağlanmış olmalıdır:

İşçi ile işveren arasında geçerli bir iş sözleşmesi olmalı

İşçi o işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmalı

İş sözleşmesi kıdeme engel olmayacak nedenlerden ötürü sona ermelidir

Evlenen İşçinin Kıdem Tazminatı Alabilmesi İçin Ne Yapması Gerekir?

Kadın işçinin evlenip de işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilmesi için tek yapması gereken işten ayrılmak ve buna gerekçe olarak evlenmiş olmasını göstermektir. Kıdem tazminatı alabilmek için evliliğin ispatından başka bir şeye ihtiyaç duymaz.

Burada en önemli şart şudur: kadın işçinin bu şekilde kıdem tazminatı alabilmesi için evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde işten ayrılması gerekir.

Belirtmemiz gerekir ki iş hukukunda ispat önemlidir. Evlilik nedenine dayanarak fesih yapıldığının mahkemede ispatı için en sağlıklı yol evlilik cüzdanı fotokopisini ek yapıp ihtarname çekilerek fesih yapılmalıdır.

Sürecin hem uzamaması hem hatalı veya ihmali işlemlerden arındırılması için bir mutlaka iş hukuku avukatı yardımı alınarak takip yapılmalıdır. Gerek fesih aşamasında gerek dava aşamasında bu önemlidir.

Evlenme nedeniyle işten ayrılıp tazminat alma hakkı kanunda kadın işçiye tanınan kayıtsız – şartsız bir haktır. Yani her halükarda tazminat alınır. Kadın işçi o işten ayrıldıktan sonra ister başka işyerinde çalışır, ister hiç çalışmaz. Bunlar kıdeme etki edecek hususlar değildir.

Hatta kadın işçi isterse işten ayrılırsa kıdem tazminatını alır ve işsizlik ödeneğinden de yararlanabilir. Bununla ilgili olarak “işsizlik maaşı” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

EVLENEN KADIN İŞÇİ İHBAR TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İşçinin işten ayrılması veya işçinin işten çıkarılması durumlarının her ikisinde de sözleşmeyi sona erdiren taraf diğer tarafa fesih ihbar bildirimi yapmak zorundadır. Yani işten ayrılmadan belirli bir süre önce bu duRumu bildirmelidir. Aksi halde ihbar tazminatı öder.

Evlenen kadın işçi işten kendisi ayrıldığı için zaten ihbar tazminatı alamaz. Ancak ihbar tazminatı öder mi sorusunun cevabı önemlidir. Bu konu Yargıtay kararlarında yer almaktadır. Buna göre evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın işçi feshi ihbar sürelerine uymak zorunda olmadığı gibi ihbar tazminatı da ödemesi gerekmez.

İhbar süreleri ve ihbar tazminatına ilişkin ayrıntılara burada değinmiyoruz. Bununla ilgili olarak “ihbar süreleri ve ihbar tazminatı” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

EVLENEN KADIN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI VERİLMEZSE NE YAPILABİLİR?

İşverenler çoğu zaman kıdem tazminatı ödemeye çok istekli olmazlar. Bazı işverenler kıdem tazminatı ödememek için çeşitli bahaneler uydurabilir. Böyle bir durumda hak arama süreci başlatılmalıdır.

Kadın işçi evlenip işinden ayrılır ve kıdem tazminatını alamazsa bu alacağa ilişkin dava açmalıdır. Bu dava sürecinde ayrıca kadın işçinin alamadığı diğer hakları da konu edilir.

Örneğin alamadığı ücretleri, fazla mesai alacakları, yıllık izin ve diğer ödemeler, eksik yatan SGK primleri vs. hepsi yargılamaya konu edilebilir. Bununla ilgili olarak “fazla mesai hesaplama”, “işçinin maaşının ödenmemesi” ve “yıllık izin” başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Belirtmemiz gerekir ki iş hukuku uyuşmazlıkları çok kaygan bir zeminde ilerler. Bu nedenle sürecin titizlikle takip edilmesi gerekir. Bu noktada hukuki yardım alınmadan takip edilen işlemler telafisi güç zarar doğurabilir. Hukuki yardım almak her zaman en sağlıklısıdır.

EVLENEN KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI İÇİN ARABULUCUYA BAŞVURMALI MIDIR?

İş hukuku uyuşmazlıklarının çoğunda ve özellikle kıdem tazminatı alacağında 2018 yılı itibariyle arabulucuya başvuru şartı getirilmiştir. Bu şu anlama geliyor: işçi işverene karşı işçi alacağı davası açmadan önce arabulucuya başvurmalıdır. Aksi halde dava şartı eksikliğinden ötürü açılan dava kabul edilmez.

Arabuluculuk görüşmesi olumsuz sonuçlanmalı ki dava aşamasına geçilebilsin. Bu görüşmelere katılmamak da olumsuz sonuçlandığı anlamına gelir. Ancak görüşmelere katılmayan tarafın davada haklı çıksa bile bir takım yargılama giderlerine katlanmak zorunda olacağı unutulmamalıdır.

EVLENDİĞİ İÇİN İSTİFA EDEN KADIN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALMA HAKKI VAR MIDIR?

Evet. Normalde bir işçinin haklı bir sebep olmaksızın işinden istifa etmesi, kıdem tazminatına hak kazanmasına engel teşkil eder. Fakat evelenen kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için bu nedene dayanarak istifa etmesi yeterli olur.

KADIN İŞÇİ EVLENDİĞİ İÇİN İŞTEN ÇIKARILIRSA NE OLUR?

Bu durumda evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı doğacağı gibi diğer işçi hak ve alacakları da dava konusu edilebilir. İşçi isterse işe iade davası da açabilir. Onun haricinde işten çıkarılma nedeninin evlenme olmasından kaynaklı ayrımcılık tazminatı alabilir.

KADIN İŞÇİNİN EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA HAKKI NE KADAR SÜRE İÇİN GEÇERLİDİR?

Evlenme nedeniyle işten ayrılma düşüncesinde olan işçi bu hakkını 1 yıl içerisinde kullanabilir. Sonrasında bu imkan son bulur.

EVLİLİK NEDENİYLE İSTİFA EDEN KADIN İŞÇİ BAŞKA BİR İŞTE ÇALIŞABİLİR Mİ?

Evet. Kişinin bu durumda farklı bir işte çalışmaya başlaması önceki işyerinden edindiği kıdem tazminatı hakkını zedelemez.

EVLİLİK NEDENİYLE İSTİFA EDEN KADIN İŞÇİ İHBAR TAZMİNATI ÖDER Mİ?

Hayır. Böyle bir durumda olan kadın işçinin ihbar sürelerini tamamlaması veya tamamlamadığı takdirde ihbar tazminatı ödenmesi beklenemez.

NORMALDE KIDEM ŞARTLARINI TAŞIMAYAN ANCAK EVLENEN KADIN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HAKKI VAR MI?

Hayır. Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için halihazırda kıdem tazminatı şartlarını da sağlamış olması gerekir.

EVLİLİK TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Evlilik tazminatı kadının evlendiği tarihten itibaren işini bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi halidir. Bir yıldan fazla süren süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılmaktadır. Kişinin işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, aylık brüt maaşı, yıllık toplam brüt ikramiye, aylık brüt yemek ve ulaşım ücreti ve diğer brüt ödemeler yazılır ve buna göre kişinin alacağı evlilik tazminatı ortaya çıkarılır.

Özetle son alınan aylık maaş (brüt olarak ücret), çalışılan yıl ile çarpılır. Sonrasında ücrete yemek ve prim ücretleri de dâhil edilerek ödeme yapılır. Evlilik tazminatına, evlenme tarihinden itibaren 1 yıl süresince başvura bilinmektedir. Ayrıca evlilik nedeniyle işten çıkan kadın çalışan, tekrar işe dönebilmektedir. Evlilik tazminatı hesaplanırken kişi yıllık izin kullanmamışsa veya ödenmeyen fazla mesai ücreti vb. gibi ücretleri varsa onu da almaktadır. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir. Ayrıca günümüzde gelişen teknoloji sayesinde evlilik tazminatı hesaplama işlemi internet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

KIDEM TAZMİNATI İLE EVLİLİK TAZMİNATI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Her ikisi de aslında işten ayrılan çalışanlara ödenen tazminatı ifade etmektedir. Kıdem tazminatı olayında mezkûr kanunun 14. maddesinde sayılan şartların taşınması gereklidir. Evlilik akdi nedeniyle işten ayrılma normal şartlar altında kıdem tazminatının dışında bir uygulamadır. Ancak yine 14. maddede getirilen hüküm ile bu durumda kıdeme dahil edilmiştir.

KADIN İŞÇİNİN EVLENMESİ SEBEBİYLE İSTİFA ETMESİ HALİNDE KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANABİLMESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

İşverenin yalnızca evlenmesi nedeniyle kadın işçiyi isten çıkarması ağır ihlal halidir. Kadın işçi evlenmesi nedeniyle işvereni tarafından işten çıkarıldığını kanıtladığı takdirde kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu hususa ilişkin olarak görülecek davada önemli olan konu işten çıkarma sebebinin kadın işçinin evlenmesi olduğunun ispatıdır. Çünkü uygulamada işverenler gerçek neden bu olmasına rağmen farklı gerekçeler göstererek iş akdini sonlandırmaktalardır.

Ayrıca kadın işçinin iş akdi, işveren tarafından evlilik nedeniyle sonlandırılması, işverenin eşit davranma yükümlülüğüne aykırı davranması manasına da gelebilmektedir. Böyle bir durum söz konusuysa yani işveren diğer evli kadın işçileri çalıştırmaya devam etmesine rağmen kadın işçiyi evlenmesi nedeniyle işten çıkarıyorsa o kadın işçiye ayrımcılık tazminatı da ödemesi gerekecektir.

KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLMESİ İÇİN YALNIZCA EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILIYOR OLMASI YETERLİ MİDİR?

Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanması hali ile anlatılmak istenen, kadın işçinin evlilik nedeniyle işi kendi isteğiyle bırakması ve bu halde kıdem tazminatına hak kazanması durumudur. Ancak bu halde kadın işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için kanunumuzda kıdem tazminatı için aranan diğer şartları da kadın işçinin taşıyor olması gerekmektedir.

KADIN İŞÇİNİN EVLENMESİ SEBEBİYLE İSTİFA ETMESİ HALİNDE KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANABİLMESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

Kadın işçinin evlilik nedeniyle iş akdini feshetmesi halinde kıdem tazminatı alabilmesi için kıdeme ilişkin diğer koşulları da sağlaması gerekmektedir. Evlenme sebebiyle iş akdini feshedebilme koşulları şu şekildedir:

  • İşçi ile işveren arasında geçerli bir iş sözleşmesi olmalıdır.
  • İşçi o işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmalıdır.
  • İş sözleşmesi kıdeme engel olmayacak nedenlerden ötürü ve evlenmeye bağlı olarak sona ermelidir.
  • İş sözleşmesini sonlandıran işçi kadın bir işçi olmalıdır.
  • İş sözleşmesi, evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu nedene dayalı olarak sonlandırılmalıdır.
  • Evlenme sebebiyle kıdem tazminatı şartları taşımayan durumlarda evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması söz konusu değildir.

KADIN İŞÇİNİN EVLİLİK SEBEBİYLE İŞİNDEN AYRILIP BAŞKA BİR İŞTE ÇALIŞMASI KIDEM TAZMİNATI ALMASINA ENGEL MİDİR?

Evlilik nedeniyle istifa edip kıdem tazminatı alma hakkı kanunda kadın işçiye tanınan kayıtsız ve şartsız olan haklardan bir tanesidir. Yani kadın işçinin evlilik sebebiyle işten ayrılma durumundan sonra başka bir yerde çalışmaya başlayıp başlamaması kıdem tazminatını etkileyecek veya bu hakka engel olacak bir husus değildir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ İHBAR SÜRELERİNE UYMAK ZORUNDA MIDIR?

Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlara göre evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın işçinin, ihbar feshi sürelerine uyması veya ihbar tazminatı ödemesi gerekmemektedir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İSTİFA EDEN KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANMAK İÇİN DOĞRUDAN DAVA YOLUNA BAŞVURABİLİR Mİ?

İşçilik alacaklarına yönelik davalar için 2018 yılı itibariyle arabulucuya başvuru şartı getirilmiştir. Bu sebeple kadın işçi evliliğini gerekçe göstererek işten ayrılır ve kıdem tazminatını alamazsa bu alacağına kavuşmak için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurmalıdır. Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı nedeniyle doğrudan dava açma yoluna başvurması usulen hatalı bir işlemdir. Eğer kadın işçi tarafından doğrudan dava açma yoluna başvurulursa dava şartı olan arabulucuya başvuru şartı gerçekleşmediğinden dava reddedilecektir. Bu nedenle kıdem tazminatı talebinde bulunmak isteyen işçinin öncelikle arabulucuya başvurması ve arabuluculuk görüşmesi olumsuz sonuçlandığı takdirde dava açma yoluna başvurması gerekmektedir. Bu dava sürecinde kadın işçi, alamadığı diğer işçilik alacaklarını da talep edebilmektedir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞ AKDİNİ SONLANDIRAN KADIN İŞÇİ HANGİ MAHKEMEDE DAVA AÇMALIDIR?

Kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları bakımından açılacak davada görevli mahkeme İş Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme ise, işçinin işini gördüğü yer mahkemesi ve davalının yani işverenin yerleşim yeri İş Mahkemeleri’dir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı işçinin en son aldığı 30 günlük brüt ücretinin çalıştığı yılla çarpılması ile hesaplanmaktadır. Ayrıca son yıl için fazla kalan günler de gün olarak hesaba katılır.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ NE ZAMANA KADAR KIDEM TAZMİNATINI TALEP EDEBİLİR?

Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatını talep etme hakkına ilişkin zamanaşımı süresi 5 yıldır. Bu nedenle kıdem tazminatı, talep etme hakkı doğduktan sonra 5 yıl içinde talep edilmelidir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

İşsizlik sigortasına ilişkin düzenlemeler, “4447” sayılı yasa ile yapılmaktadır. Söz konusu yasa kapsamında; iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden yani istifa eden işçinin, işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün olamamaktadır. Feshin, evlilik veya taşınma gerekçesi ile yapılmış olması, işsizlik sigortası hakları bakımından geçerli olan uygulamayı değiştirmemektedir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILMALAR SGK’YA HANGİ KODLA BELİRTİLİR?

4857 sayılı iş kanunu gereğince fesih bildirimi yazılı olarak ve fesih sebebinin açık şekilde belirtildiği şekilde olmalıdır. Bu doğrultuda işçinin işten çıkış gerekçesi de SGK işten çıkma kodu ile uyumlu olmalıdır. Evlilikten kaynaklı işten ayrılmak isteyen kadın işçi de bu bağlamda “13” koduna bağlıdır.

Visited 345 times, 1 visit(s) today

Henüz yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir