MAZERET İZNİ NEDİR?
Mazeret izni, işverene bağlı olarak çalışan bir işçinin işle ilgisi olmayan, kişisel hayatı ile ilgili herhangi bir konu sebebiyle sahip olduğu bir izin türüdür.
MAZERET İZNİ ŞARTLARI
Mazeret izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanununda farklı şekilde düzenlenmiştir.
4857 sayılı kanun gereğince mazeret izni şu şekilde kullanılır:
- İşçi evlenirse,
- İşçi evlat edinirse,
- İşçi anne, babasını, kardeşini, eşini veya evladını kaybettiyse,
- İşçinin eşi doğum yapmışsa,
- İşçinin çocuğunun hastalanması halinde,
- İşçinin en az yüzde 70 oranında engelli bir çocuğunun olması durumunda onun tedavi sürecinde mazeret izni kullanılabilir. Engele sahip olan bir çocuğun ebeveynlerinden yalnızca biri mazeret izni hakkını kullanabilir.
MAZERET İZNİ SÜRESİ
- İşçinin evlenmesi halinde mazeret izni süresi 3 gün,
- İşçinin eşinin, çocuğunun, annesinin, babasının veya kardeşinin vefat etmesi halinde 3 gün,
- İşçinin evlat edinmesi durumunda 3 gün,
- İşçinin eşinin doğum yapması halinde babalık izni olarak 5 gün mazeret izni kullanılabilir.
- İşçinin en az yüzde 70 engele sahip ya da sürekli bir hastalığı olan bir çocuğu varsa o çocuğun tedavisi için 1 yıl içinde tek seferde ya da bölerek 10 güne kadar mazeret izni kullanma hakkı bulunur. Böyle bir durumdan faydalanmak için hastalık raporu ile bunu ispatlanması gerekir. Engellilik durumunda mazeret iznini ebeveynlerden biri kullanabilir.
MAZERET İZNİ DETAYLARI
Mazeret izinleri iş günü değil, takvim günü olarak düzenlenen bir izin türüdür. Örneğin, Cumartesi günü evlendiyseniz 3 günlük mazeret izniniz cumartesi günü başlar, pazartesi gün bitimi ile sona erer. İş Kanunu tarafından belirlenen bu asgari süreler, işçi ve işverenin anlaşması ve iş sözleşmesine yansıması sonucu daha uzun süreli olarak oluşturulabilir. Mesela işveren, iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi ile 3 gün olan evlilik iznini daha uzun süreli belirleyebilir.
Mazeret izni ile idari izin birbirine karıştırılmamalıdır. İdari izinde işçinin izin kullanım inisiyatifi işverendedir. Yani işveren istemezse işçi idari izin hakkını kullanamaz. Ancak mazeret izni işçinin kendi inisiyatifinde olan bir haktır ve istediği takdirde bu izni kullanabilir. Böyle bir durumda işverenin onayına gerek yoktur.
MAZERET İZNİ İLE İLGİLİ KANUN MADDESİ
Mazeretin içeriklerine göre ayrışan mazeret izin türleri 657 sayılı ve 4857 sayılı kanunların farklı maddelerinde açıkça yer alır.
1 YILDA KAÇ GÜN MAZERET İZNİ KULLANILABİLİR?
Mazeret izinleri yukarıda belirtildiği şartlar dahilinde olan yasal olan sürelerle bir yıl içerisinde kullanılabilir. Ancak işçinin en az yüzde 70 engele sahip ya da sürekli bir hastalığı olan bir çocuğu varsa, o çocuğun tedavisi için 1 yıl içinde tek seferde ya da bölünerek 10 güne kadar mazeret izni kullanma hakkı oluşur. Eğer böyle bir durumdan faydalanmak için hastalık raporu ile ispatı gerekliliktir. Aynı zamanda engellilik durumunda mazeret iznini yalnızca ebeveynlerden biri kullanabilir.
MAZERET İZNİ MAAŞTAN KESİLİR Mİ?
Mazeret izni genellikle kişisel sağlık sorunları, ailevi acil durumlar, cenaze veya benzeri acil durumlar nedeniyle kullanılır. İşçi, mazeret izni talep ettiğinde işinden ayrılmış sayılmaz ve maaş kesintisi yapılmaz.
DEVLET MEMURLARINA VE ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA VERİLEN MAZERET İZNİ FARKLILIK GÖSTERİR Mİ?
Evlilik izni, süt izni, babalık izni, ölüm izni, hastalık izni, refakat izni ve evlat edinme izni gibi mazeret izinleri özel sektör çalışanlarına ve memurlara göre farklılık gösterir. Ancak bu izinler dışında zorunlu nedenlerle devlet memurlarına 10 gün süreyle mazeret izni verilebilir.
Henüz yorum yok