KALP KRİZİ İŞ KAZASI MI?

Kalp krizi iş kazası mı? Merak edilen konuların başında gelir. İşçi iş yerindeyken kalp krizi geçirdiğinde veya işin yürütümü sırasında bu tür bir durumla karşılaşıldığında iş kazası olarak kabul edilir. İşçinin iş yerinde iş kazasına bağlı olarak zarar görmesi durumunda ve işverenin ihmali da varsa tazminat davaları açılır.

İşçi maddi ve manevi tazminat davası açmak sureti ile zararını tazmin edebilir. İşçinin vücut bütünlüğünü kaybetmesi, ağır yaralanması ya da vefatı durumunda da yakınları dava açma hakkına sahiptir.

İş kazasına bağlı olarak bedensel bir zarar ortaya çıktığında maddi tazminat davasında talep edilebileceklerden biri tedavi giderleridir. Bir diğer talep konusu ise işçinin çalışmadığı dönemdeki kazanç kaybı olurken ekonomik geleceğin sarsılmasından kaynaklanan zararlar da talep edilebilir. Bunun yanı sıra iş kazasına bağlı olarak sürekli bir iş göremezlik durumu söz konusu ise bu durumda oluşan kayıplar da tazminat davalarında talep edilebilir.

İşçi iş kazasına bağlı olarak vefat ederse yakınlarının açacağı tazminat davasında; cenaze giderleri, ölümün hemen gerçekleşmediği durumlarda tedavi masrafları, vefat edenin desteğinden yoksun kalanların uğramış olduğu zararlar talep edilebilir.

İŞ YERİNDE KALP KRİZİ GEÇİRMEK İŞ KAZASI MIDIR?

İş yerinde kalp krizi geçirmek iş kazası mıdır? Çok sık karşılaşılan bir sorudur. İşçinin iş yerinde kalp krizi geçirmesi iş kazası olarak değerlendirilir. İşçi sigortalı olarak çalıştığında ve iş yerinde kalp krizi geçirmesi durumunda iş kazası kapsamında konu ele alınır.

İşçi iş yerinde geçirdiği kalp krizine bağlı olarak SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Bunun yanı sıra sürekli iş göremezlik ödeneği ya da sağlık yardımı yapılması da söz konusudur. İşçinin sağlık durumuna bağlı olarak uygulamada değişiklik olabilir.

İşçinin çalıştığı iş yerinde işveren tarafından gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması durumunda işçinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. İşçinin kaza sonucunda yaşamını kaybetmesi halinde ise işçinin mirasçıları işverene karşı dava açabilir. İş Mahkemelerine açılan davalara SGK da taraf olabilir. İşçinin yakınlarının açacağı dava destekten yoksun kalma tazminat davası olarak adlandırılır.

İŞ KAZASI NEDİR?

Kalp Krizinden kaynaklanan İş Kazaları hukuksal nedenine dayanan davalarda tazminat elde edilip edilemeyeceği konusunun anlaşılabilmesi için öncelikle İş Kazası tanımının yapılmasında fayda vardır.

İş Kazası 30.06.2012 tarih, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tanımlar başlıklı 3.maddesinin g) bendinde; ‘‘İş kazası: İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olayı’’ şeklinde tanımlanmıştır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 13.maddesinde aşağıdaki durumlardan birine göre meydana gelen kaza iş kazası olarak sayılmıştır.

Buna göre;

  1. a) Sigortalı şahsın (İşçinin) iş yerinde bulunduğu sırada herhangi bir sebepten kaza meydana gelmiş ise iş kazası sayılır. Önemle belirtmekte fayda var ki kişinin kendi kusuru ile kaza meydana gelse bile iş kazası olarak kabul edilmektedir.
  2. b) İşveren tarafından herhangi bir görev ile, sigortalı kişinin(işçinin) başka bir yere gönderilmesi sırasında işçinin asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda kazanın meydana gelmesi durumunda da iş kazası sayılır. İş Sağlığı ve Güvenliğine dikkat etmeyen işverenler bazı durumlarda sigortalı işçiyi, asıl işin dışında başka görevlerde de çalıştırmaktadır. Bu durumda meydana gelen kazalar da iş kazası sayılmaktadır.
  3. c) İşverence, sigortalıların bir servisle (herhangi bir taşıtla) işin yapıldığı yere veya iş yeri sayılan birimlere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında meydana gelen kazalar da iş kazası sayılmaktadır. İşçi taşıma servislerinin karışmış olduğu trafik kazaları nedeniyle meydana gelen ölüm ve cismani zararlar ile kişinin bedensel olarak çalışamayacak duruma gelmesi durumları da iş kazası sayılmaktadır.
  4. d) İşverenin emir ve talimatıyla yürütülmekte olan iş dolayısıyla kaza meydana gelmiş ise bu durum iş kazası sayılmaktadır.
  5. e) Emzikli kadın sigortalının(işçinin) çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana gelmiş ise iş kazası sayılır.

İŞYERİNDE GEÇİRİLEN KALP KRİZİ İŞ KAZASI MIDIR?

SGK daha önceki uygulamasında Kalp Krizi olayını İş Kazası olarak kabul etmemekle birlikte Yargıtay İçtihatları çerçevesinde işverenin kusuru olsun olmasın meydana gelen her kalp krizinin iş kazası sayılması akabinde Sosyal Güvenlik Kurumu 2016/21 sayılı Genelgesinde; ‘‘Sigortalının işyerinde kalp krizi geçirmesi veya başka bir hastalık nedeniyle ölmesi ya da ruhen veya bedenen hemen veya sonradan engelli hale gelmesi iş kazası olarak kabul edilecektir.” şeklinde iş yerinde veya işin yapılması esnasında meydana gelen Kalp Krizi vakıasını iş kazası kapsamında değerlendirileceği yönünde genelge yayınlamıştır.

Yine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 16.04.2019 tarih, 2016/816.E, 2019/457.K, Sayılı kararında;

“…………….Daha açık ifadeyle; sigortalının, iş yerinde çalışmakta iken kalp krizi geçirerek ölümü, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 11 maddesinin (A) fıkrasının (a) bendinde gösterilen “Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada meydana gelme” hâline uygun bir olay olduğu gibi, aynı maddenin (b) bendinde yer alan “işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla meydana gelme” hâline de uygun olup; iş kazası sayılması gerekir………………’’ hükmüne yer vererek Kalp Krizi olayını İş Kazası olarak saymıştır.

Kalp Krizinin İş Kazası sayılabilmesi için, İş Kazası şartlarına uygun şekilde gerçekleşmesinde zorunluluk vardır. Buna göre İş Kazası 30.06.2012 tarih, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tanımlar başlıklı 3.maddesinin g) bendinde; ‘‘İş kazası: İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olayı’’ şeklinde tanımlanmıştır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 13.maddesinde aşağıdaki durumlardan birine göre meydana gelen kaza iş kazası olarak sayılmıştır. Buna göre;

  1. a) Sigortalı şahsın (İşçinin) iş yerinde bulunduğu sırada herhangi bir sebepten kaza meydana gelmiş ise iş kazası sayılır.
  2. b) İşveren tarafından herhangi bir görev ile, sigortalı kişinin(işçinin) başka bir yere gönderilmesi sırasında işçinin asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda kazanın meydana gelmesi durumunda da iş kazası sayılır.
  3. c) İşverence, sigortalıların bir servisle (herhangi bir taşıtla) işin yapıldığı yere veya iş yeri sayılan birimlere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında meydana gelen kazalar da iş kazası sayılmaktadır.
  4. d) İşverenin emir ve talimatıyla yürütülmekte olan iş dolayısıyla kaza meydana gelmiş ise bu durum iş kazası sayılmaktadır.
  5. e) Emzikli kadın sigortalının(işçinin) çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana gelmiş ise iş kazası sayılır.

Yukarıdaki durumlardan birine göre meydana gelen kaza İş Kazası olarak sayılmaktadır. Kalp Krizinin İş Kazası sayılabilmesi için bu durumlardan birine uygun şekilde gerçekleşmesi gerekir.

KALP KRİZİ GEÇİREN İŞÇİ TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

Kalp Krizi nedeniyle İş Kazası geçiren sigortalının yaralanması veya ölüm halinde sigortalının desteğinden yoksun kalan hak sahipleri, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Yaralanma halinde tazminat davası talep etme hakkı Kalp Krizi nedeniyle iş kazası geçiren sigortalı tarafından talep edilebilir. Ölüm halinde ise dava hakkı, ölen sigortalının desteğinden yoksun kalanlara tanınmıştır. İş Kazası nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat davası birlikte açılabileceği gibi ayrı davalar şeklinde de açılabilir.

Yaralanma (Cismani Zarar) Halinde Manevi Tazminat Davası.

Kalp Krizi nedeniyle İş Kazası geçiren ve bedensel olarak zarara uğrayan kişi;

Sürekli Sakatlık Tazminatı (Çalışma Gücü ve Kazanç Kaybı: Sürekli İş Göremezlik Tazminatının alınabilmesi için İş kazası nedeniyle sigortalı şahsın Adli Tıp Raporu veya Sağlık Kurulu Raporuyla belirli bir maluliyet oranı üzerinden sakat kalması gerekir. %1 sakatlık dahi bu tazminat için yeterlidir.

Geçici İş Göremezlik Tazminatı: Geçici İş Göremezlik Tazminatı, yine Adli Tıp Raporu ile kişinin iş göremez hale geldiği ve bu süreyi ifade eder.

Tedavi Giderleri: Tedavi Giderleri, sigortalı işçinin iş kazasından sonra yapmış olduğu zorunlu tedavi giderleridir. İş kazası geçiren şahıs kaza geçirmemiş olsaydı bu masrafları yapmayacağından sırf kaza nedeniyle uğradığı bu zararları da talep edebilir.

Bakıcı Giderleri: Bakıcı Gideri, İş Kazası nedeniyle kişinin bir başkasının bakımına ihtiyaç duyduğu süre boyunca meydana gelen zararları kapsamaktadır.

Ekonomik Geleceğin Sarsılmasından Doğan Kayıplar: SGK Tarafından Karşılanmayan Zorunlu Tedavi Giderleri:

Bilindiği üzere SGK bir takım giderleri Sosyal Devlet ilkesi gereği bedava karşılamaktadır. Bu sebeple iş kazası geçiren kişi bu masraflara katlanmaktan kurtulmaktadır. Ancak SGK tarafından karşılanmayan giderler de mevcuttur. Bu giderleri de talep edilebilmektedir.

ÖLÜM HALİNDE MADDİ TAZMİNAT DAVASI

Kalp Krizinden kaynaklanan İş Kazası nedeniyle ölüm meydana gelmiş ise maddi tazminat davasının kapsamı Türk Borçlar Kanunu 53.maddesine göre şekillenmiştir.

Madde metnine göre;

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, ölen kişinin ölmemiş olsaydı desteğinden yoksun kalan kişilerin talep edebileceği bir tür maddi tazminattır.

Tedavi Giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar. (Ölüm hemen gerçekleşmemişse): Ölümün hemen gerçekleşmediği, kişinin hastaneye kaldırıldığı tüm müdahalelere rağmen sigortalının yaşamını yitirdiği durumlarda iş kazası ile ölüm olayı arasında geçen sürede yapılan tüm tedavi giderlerini kapsamaktadır.

Cenaze Giderleri: İş Kazası nedeniyle ölüm gerçekleştiği durumlarda, cenaze giderleri de talep edilebilmektedir.

KALP KRİZİ NEDENİYLE İŞ KAZASI GEÇİREN SİGORTALININ MANEVİ TAZMİNAT DAVA HAKKI

Kalp Krizi nedeniyle İş kazası geçiren ve yaralanan kişi veya ölenin desteğinden yoksun kalanlar Manevi Tazminat Davası da açabilmektedir. Ancak Manevi Tazminat hesaplama parametresi olmadığından kanun bu tazminatın miktarını belirli ölçütler dahilinde hakimin takdirine bırakmıştır. Manevi Tazminatın miktarını belirleyen ölçütler şu şekilde sıralanabilir:

Yaralanma Halinde Maluliyetin (Sakatlık durumu) ağırlığı- Ölüm halinde ölen ve geride kalanların durumu,

Tarafların İş Kazasındaki kusur oranları,

Kaza tarihi itibarı ile enflasyon durumu,

Somut vakıanın özellikleri,

Tarafların sosyal ekonomik durumu,

Meydana gelen manevi zararın büyüklüğü.

Gibi kriterler nazara alınarak hakim uygun bir manevi tazminata hükmeder. Manevi tazminat, tazminat yükümlüsünü fakirleştirmediği gibi, tazminat alacaklısını da zenginleştirmemelidir.

Visited 55 times, 1 visit(s) today

Henüz yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir